Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Prievidza a Bojnice zbierajú peniaze na nové vybavenie nemocnice

ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výťažok poputuje na zakúpenie prístrojov na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny bojnickej nemocnice.

Prievidza 14. augusta (TASR) - Občianske združenie ARO Bojnice a mesto Prievidza organizujú verejnú zbierku, ktorej výťažok je určený na zakúpenie prístrojov na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny bojnickej nemocnice. Verejnosť môže podporiť zbierku na viacerých kultúrnych podujatiach, ale aj na Charitatívnom behu mesta Prievidza.

"Na podujatiach na konci leta a počas jesene bude možné zbierku podporiť. Plánujeme tiež osloviť podnikateľské subjekty a ľudí, ktorí by nám mohli pomôcť. Veríme, že sa nám aj takýmto spôsobom aspoň sčasti podarí skvalitniť zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov z nášho mesta i regiónu," podotkla primátorka Prievidze Katarína Macháčková.

Zo zbierky bude zakúpené prístrojové vybavenie, v ktorom oddelenie zaostáva. "Okrem nových anestéziologických prístrojov nám chýba najmä prenosný sonografický prístroj, ktorým je možné presne určiť miesto, kadiaľ môžeme pacientovi zavádzať špeciálne katétre priamo do srdca, dialyzačné katétre k zapojeniu na 'umelú obličku', katétre na meranie vnútrosrdcových tlakov u pacientov so zlyhávaním srdca. Momentálne to robíme naslepo," vysvetlila, na čo budú vyzbierané prostriedky použité, primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Nemocnice Prievidza so sídlom v Bojniciach Mária Šramková.

Oddelenie tiež potrebuje zakúpiť prenosný prístroj na umelú ventiláciu pľúc, ktorým je možné dýchať s pacientom, ktorý má túto životnú funkciu dočasne vyradenú, napríklad počas cesty na CT vyšetrenie mozgu či prevoz do sanitky.

Dobrovoľníci ARO Bojnice s pokladničkami budú zbierať finančné prostriedky na viacerých podujatiach, ktoré organizuje Kultúrne a spoločenské stredisko Prievidza. Napríklad 18. augusta na streetballovom turnaji, 31. augusta na BetonGrill party na Námestí slobody, ale aj 7.-9. septembra na Baníckom jarmoku.

Komisia športu pri Mestskom zastupiteľstve v Prievidzi spoločne s Olympijským klubom Prievidza a zamestnancami nemocnice pripravujú aj samostatné charitatívne podujatie. V piatok 28. septembra sa na prievidzskom námestí uskutoční Charitatívny beh mesta Prievidza. Myšlienku podujatia svojou účasťou podporia žiaci prievidzských škôl, prievidzskí športovci, ale aj rodáci z okresu.

"Veríme, že naša snaha osloví čo najširšiu verejnosť. Zapojiť sa do charitatívneho behu bude môcť ktokoľvek. Stačí sa v daný deň zaregistrovať na prievidzskom námestí, prebehnúť či prejsť jeden okruh po námestí a podporiť tak myšlienku podujatia. Samozrejme podporiť ju bude možné nielen morálne svojou účasťou, ale aj finančne," uviedol Branislav Bucák, predseda komisie športu.

S charitatívnym behom bude spojená aj dražba, ktorá bude pripravená počas Baníckeho jarmoku. Aj jej výťažok bude použitý na zakúpenie spomínaných prístrojov. Záujemcovia si budú môcť okrem iných hodnotných cien vydražiť aj dres a hokejku Andreja Sekeru, hráča klubu Buffalo Sabres a slovenského reprezentanta v ľadovom hokeji.