Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Prievidzi začne bike sharing pod názvom Zelený bicykel

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Zelený bicykel by mal začať fungovať v Prievidzi v priebehu týždňa alebo dvoch. Požičať bicykel si budú môcť registrovaní záujemcovia zatiaľ prostredníctvom webovej aplikácie.

Prievidza 27. mája (TASR) - V Prievidzi ako v jednom z prvých menších miest na Slovensku spustia v tomto období takzvaný bike sharing, teda požičiavanie bicyklov. Iniciátorom projektu pod názvom Zelený bicykel je dvojica bratov Dianovcov, pôvodne z Opatoviec nad Nitrou, ktorí chcú týmto spôsobom na hornej Nitre podporiť ekologický druh dopravy.

Bike sharing funguje v súčasnosti vo veľkých európskych metropolách, v Bratislave a tiež v Českej republike, v Prievidzi podľa Dianovcov bude táto služba na komerčnej báze, teda pre širokú masu ľudí ako v prvom meste na Slovensku. Projekt Zelený bicykel má podľa bratov prispieť aj k zlepšeniu dopravnej situácie na území mesta. "V Prievidzi sa dennodenne stretávame s hustou premávkou, ľudia dnes chodia všade autom. Nemá to pozitívny vplyv na ekológiu, v podstate sme radi, že prinášame takú službu, ktorá má za cieľ znížiť emisie, ako i priniesť občanom zdravší životný štýl. Veríme, že ľudia vďaka tejto službe zahodia svoju pohodlnosť," priblížil pre TASR Jaroslav Dian.

Bratia, ktorí v metropole hornej Nitry podnikajú už 16 rokov, pôvodne plánovali, že po Prievidzi rozmiestnia menej stanovísk s bicyklami, ich zámerom však je prebudiť chuť ľudí bicyklovať sa, preto sa rozhodli v prvom kole projektu spraviť takmer 30 stanovísk s asi 100 zelenými bicyklami. "Mapka bola naozaj prepracovane spravená, aby ľudia nemali k stojanu s bicyklami ďaleko, aby sa k nemu dostali do piatich minút," vysvetlil J. Dian.

Ako ozrejmil jeho brat Mirety Dian, registrujú aj nedostatok cyklochodníkov, respektíve cyklotrás v Prievidzi, tento problém je však podľa neho na celom Slovensku. "Na Slovensku sa doposiaľ nerobili cyklochodníky, no to spolunažívanie vodičov a cyklistov tu vždy bolo. Veríme, že aj s príchodom tohto projektu bude mať mesto záujem hľadať možnosti, ako zaistiť bezpečnosť obidvom stranám," poznamenal.

Samospráva Prievidze podľa hovorcu mesta Michala Ďurejeho iniciatívu Zelený bicykel víta a bratom poskytla a poskytne maximálnu súčinnosť. Pripomenul, že radnica pripravuje veľký projekt cyklotrasy medzi Prievidzou a Bojnicami smerom na Opatovce nad Nitrou, menší cyklochodník zrealizovala v minulosti aj v mestskom parku. "V súčasnosti je na území Prievidze celkom 14 kilometrov cyklodopravných a 13 kilometrov cykloturistických trás," doplnil.

Projekt pripravovali bratia podľa M. Diana od začiatku tohto roka, oficiálnu informáciu o jeho spustení však publikovali len na začiatku tohto týždňa. "Ľudia sa už začali registrovať, na Facebooku sa už za pomerne krátku dobu vytvorila aj komunita, ktorá vyzerá, že má o projekt záujem. Teší nás, že naša energia a nemalé množstvo financií, ktoré sme do toho investovali, padli na úrodnú pôdu," podotkol.

Zelený bicykel by mal začať fungovať v Prievidzi v priebehu týždňa alebo dvoch, komplexne so všetkými stojanmi a bicyklami do jedného mesiaca. Požičať bicykel si budú môcť registrovaní záujemcovia zatiaľ prostredníctvom webovej aplikácie.