Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Prievidzský viceprimátor Ľ. Maxina sa vzdal kandidatúry do parlamentu

Ilustračné foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Dôvodom sú obvinenia z psychického nátlaku voči dvom zamestnankyniam Prievidzského tepelného hospodárstva, kde pôsobí za mesto Prievidza ako člen predstavenstva.


Prievidza 26. januára (TASR) - Viceprimátor Prievidze Ľuboš Maxina, ktorý figuroval na kandidačnej listine strany #Sieť na 140. mieste, sa dnes vzdal svojej kandidatúry do Národnej rady SR. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa strany Karolína Ducká. O Maxinovom rozhodnutí ako prvý informoval Denník N.

Dôvodom tohto kroku Maxinu sú obvinenia z psychického nátlaku voči dvom zamestnankyniam Prievidzského tepelného hospodárstva (PTH), kde pôsobí za mesto Prievidza ako člen predstavenstva. Obvinenia však odmieta.

"Považujeme to za silné a správne gesto. V PTH, na pôde ktorého spor vznikol, mu poverenie končí už na budúci týždeň. Vo veci zároveň prebieha súdny prieskum a v závislosti od jeho výsledku bude aktívne konať aj pani primátorka. Ak by súd mal podozrenia, vznesené voči pánovi Maxinovi, potvrdiť, pani primátorka ho z funkcie viceprimátora odvolá," uviedla Ducká.

Maxina mal dlhodobo šikanovať dvojicu pracovníčok PTH - personalistku Alenu Pešlovú a ekonómku Katarínu Oršulovú, ktoré na neho už podali aj trestné oznámenia. Vyplýva to aj z protokolu Krajského inšpektorátu práce v Trenčíne, porušenie podľa jeho znenia spočíva v tom, že sa prostredníctvom psychického nátlaku prejavujúceho sa nadmernou kontrolou, vyhrážkami a verbálnymi útokmi na podriadených zamestnancov dopustil takého konania, ktoré je v rozpore s dobrými mravmi, a svojím konaním zneužíval práva a povinnosti vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu na škodu spoluzamestnancov.

Nátlak zo strany Maxinu podľa Pešlovej prebiehal takmer od začiatku, ako nastúpil do PTH. "Prejavoval sa verbálnymi útokmi, krikom, neskôr už mal aj vyhrážky. Mne povedal, že on sa zamestná kedykoľvek a kdekoľvek, ale keď mňa prepustia, ja ťažko robotu nájdem. Zo začiatku odo mňa nežiadal nič, proste sa ku mne chodil ventilovať," tvrdí. Zároveň odmietla, že by jej upozornenie na situáciu bol zásah do predvolebnej kampane.

Šikany sa mal Maxina dopustiť v rokoch 2011 až 2013 aj na ekonómke Oršulovej. "Pán Maxina ako nastúpil, nastala radikálna zmena v našej spoločnosti. Jeho myšlienky smerovali iba k tomu, že keď sa zasieva nenávisť u zamestnancov, zvyšuje to produktivitu práce. U nás sa vytvorili skupinky top zamestnancov, ktorí vedeli zrazu všetko a potom tí ostatní zamestnanci, ktorí pracujú vo firme 20 rokov, tak nemali žiadne skúsenosti," povedala Oršulová. Podľa jej ďalších slov mala s Maxinom "obsiahle" rozhovory, stále keď sa nejaká téma rozoberala, on to vôbec nebral, nadával na členov predstavenstva, kričal, búchal sa do pŕs. Oršulová tvrdí, že sa jej od roku 2012 radikálne zvýšil tlak a má aj zvýšený cholesterol.

Od týchto informácií sa Maxina "tvrdo" dištancuje a vyhlásil, že sú kompromitáciou jeho osoby práve pred bezprostredne nadchádzajúcou volebnou kampaňou. "To aj z toho dôvodu, že veci, ktoré odzneli, nie sú dnes právoplatne skončené," poznamenal v súvislosti s protokolom krajského inšpektorátu práce spred troch mesiacov, na ktorý vydal Okresný súd v Prievidzi na základe jeho podnetu predbežné opatrenie ohľadom pozastavenia šírenia informácií z neho.

"Po nástupe do spoločnosti som prejavil záujem preverovať nielen informácie, ktoré vznikli počas môjho pôsobenia, ale aj tie, ktoré neformálne kolovali a ktoré vyvolali pochybnosti o tom, či majetok a financie spoločnosti sú skutočne používané len za účelom dodávky tepla. Žiaľ, tieto informácie sú pre zástupcov mesta a pre mňa dodnes záhadou a my sa k nim jednoducho nevieme dostať," tvrdí Maxina s tým, že sa ich domáhal písomnou formou. Podľa jeho ďalších slov sa ho preto snažia už dlhodobo odvolať z predstavenstva spoločnosti a v minulosti mu odobrali aj celý organizačný útvar v PTH. Zároveň naznačil, že by v tomto prípade malo ísť o obchodný spor medzi akcionármi v PTH, keďže je v spoločnosti niekoľko zmlúv, ktoré neboli nikdy schválené predstavenstvom a má pochybnosti aj o účtovníctve.

Pracovníčky PTH tieto tvrdenia o nemožnosti preverovania zmlúv odmietajú, Maxina mal podľa nich ako člen predstavenstva prístup ku všetkým zmluvám a faktúram či účtovným uzávierkam, ktoré sa počas jeho existencie vo firme uzatvorili. Tvrdia to aj zástupcovia dozornej rady za Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), ktorí podali podnet o údajnej šikane na trenčiansky krajský inšpektorát. Podľa zástupcu hornonitrianskych baní v tepelnom hospodárstve Rastislava Januščáka sa mali na Maxinu sťažovať ešte ďalší dvaja pracovníci.

Oršulová a Pešlová tiež tvrdia, že sa s podobným konaním počas svojho dlhoročného pôsobenia v PTH nestretli. Zároveň odmietli, že by išlo o obchodný spor medzi akcionármi v spoločnosti. Cez ich vyhlásenie pre médiá ich prišlo podporiť aj niekoľko ďalších zamestnancov PTH.

Viceprimátor avizoval, že podá niekoľko trestných oznámení na podozrenie zo spáchania trestných činov krivého obvinenia, ohovárania a marenia výkonu úradného rozhodnutia.

V predstavenstve spoločnosti, ktorá je najväčším dodávateľom tepla na hornej Nitre, Maxina pôsobí od roku 2011, 10. februára tohto roku mu končí funkčné obdobie.

Majoritným akcionárom v PTH, a.s., je s 51 % akcií mesto Prievidza, menšinovým vlastníkom sú so 49-% podielom od júna 2014 HBP, a.s., ktoré podiel odkúpili od VNG Slovakia, s.r.o. (člen medzinárodnej skupiny VNG, a.g., Leipzig, pozn. TASR) po tom, ako sa mesto vzdalo svojho predkupného práva na akcie.