Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Primátor Šamorína nevylučuje v súvislosti so spaľovňou ani rebéliu

Ilustračné foto, spaľovňa odpadov Foto: TASR – Milan Kapusta

Mesto podľa slov primátora Gabriela Bárdosa napadne aj samotné schválenie na ministerstve, pretože k nemu došlo v čase, keď bývalý minister už na úrade nebol a nový sa funkcie ešte neujal.

Šamorín 8. apríla (TASR) – Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva Šamorín sa vo štvrtok (7.4.) rokovalo o výstavbe plazmovej spaľovne v mestskej časti Šámot. Otázku otvorili občania a poslanci reagovali prijatím uznesenia, v ktorom spaľovňu opätovne odmietli a uložili mestu podniknúť všetky potrebné kroky na zastavenie jej výstavby. TASR o tom informoval primátor mesta Gabriel Bárdos (SMK-MKP).

Ako povedal, projekt spoločnosti SPV Dálovce prešiel na ministerstve životného prostredia procesom posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Momentálne sa vecou zaoberá Krajský stavebný úrad v Trnave. Spoločnosť SPV Dálovce sa naň odvolala po tom, ako mesto zastavilo územné konanie. "Uvidíme, ako sa úrad rozhodne, v prípade, že to prejde, vyvoláme aj rebéliu občanov,” uviedol Bárdos. Odvolal sa pritom na príklad Liptova, kde sa tiež pokúšali postaviť plazmovú spaľovňu.

Mesto podľa slov primátora napadne aj samotné schválenie na ministerstve, pretože k nemu došlo v čase, keď bývalý minister už na úrade nebol a nový sa funkcie ešte neujal. „Nevylučujem ani rokovanie s novým ministrom životného prostredia Lászlóom Solymosom (Most-Híd),“ zdôraznil.

V pôvodnom zámere spoločnosti SPV Dálovce sa hovorí o likvidácii 200.000 ton komunálneho odpadu ročne, v záverečnom stanovisku ministerstva sa už spomína len 100.000 ton odpadu ročne. "Som presvedčený, že odpad chcú voziť aj zo zahraničia, nakoľko celoročne sa na Hornom Žitnom ostrove vyprodukuje odpad ročne do 20 ton,” dodal primátor.

Spoločnosť SPV Dálovce deklarovala, že so stavbou plazmovej spaľovne chce začať v týchto dňoch. Čas výstavby odhadla na 19 až 24 mesiacov.