Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Primátor Handlovej odvolal druhý stupeň povodňovej aktivity

Voda z vybreženého prítoku Handlovky na hornom konci Handlovej zaplavila časť miestnej komunikácie, mesto vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity. Na vyliata voda pod druhým mostným telesom v Prievidzi 10. februára 2016. Foto: TASR

V popoludňajších hodinách sa situácia začala zlepšovať a hladina vodných tokov znižovať.

Handlová 11. februára (TASR) - Situácia na Handlovke a jej prítokoch v Handlovej je po problémoch, ktoré spôsobil vytrvalý dážď v stredu (10.2.), pokojná. Primátor mesta Rudolf Podoba preto dnes po 14.00 h odvolal druhý stupeň povodňovej aktivity. Informovala o tom hovorkyňa Handlovej Viktória Moravčíková Timurová.

Vytrvalý dážď zdvihol v stredu hladiny prítokov Handlovky, situácia, ako pripomenula hovorkyňa mesta, bola kritická na troch miestach - na Kremnickej ulici sa prelieval potok na cestu, vrchná časť Pstruhárskeho potoka sa zase vylievala na priľahlý pozemok a problém bol aj s potokom pri športovej hale. "Krízový štáb, ktorý zvolal primátor pre povodeň, neustále monitoroval situáciu v teréne. Najvyššie bola hladina hlavného toku Handlovky o 12.00 h, keď dosiahla 125 cm. Situácia bola vyhlásená za kritickú a po opätovnom zasadnutí krízového štábu bol o 12.30 h vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity," doplnila. Telefonicky mestu nahlásili obyvatelia problémy aj na uliciach Sadová, Kunešovská a Stará cesta, v niektorých objektoch došlo tiež k zaplaveniu pivníc.

V popoludňajších hodinách sa situácia začala zlepšovať a hladina vodných tokov znižovať. Po zvolaní krízového štábu bol primátorom mesta o 16.30 h odvolaný tretí stupeň povodňovej aktivity a v rámci prevencie ponechaný druhý stupeň. "Večer nám nahlásili problém so vpustom na Mostnej ulici, obyvatelia evidovali i výpadky elektrického prúdu. Tieto problémy boli operatívne odstránené. Počas celej noci boli monitorované všetky toky v meste a priľahlých mestských častiach," ozrejmila Moravčíková Timurová.

Ako skonštatovala, stav vodných tokov sa dostal do normálnych hodnôt, vytrvalý dážď a menšie problémy s tým spojené však ukázali, že napriek protipovodňovým opatreniam existujú v meste a prímestských častiach kritické miesta, ktoré neboli doteraz zistené. "Mesto Handlová sa v súčasnosti zameriava na ich vyriešenie," dodala.

Problémy spôsobil vytrvalý dážď v stredu aj v Prievidzi, kde zdvihol hladinu Handlovky, ktorá sa vylievala na časti komunikácie na Nábreží sv. Metoda. Radnica cestu uzavrela, v meste sa v tejto súvislosti tvorili kolóny, premávku riadila na viacerých úsekoch polícia. Zvolanie krízového štábu podľa hovorcu mesta Michala Ďurejeho však potrebné v Prievidzi nebolo.