Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Primátor Košíc podľa hlavného kontrolóra prekročil svoje právomoci

Na snímke primátor masta Košice Jaroslav Polaček. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Mesto Košice krátilo mestským častiam podielové dane od septembra do decembra 2023.

Košice 7. februára (TASR) - Primátor Košíc Jaroslav Polaček pravdepodobne prekročil svoju rozpočtovú právomoc. Pre TASR to uviedol hlavný kontrolór mesta Pavol Gallo. Vo svojom stanovisku upozornil aj na potrebu splnenia uznesenia súvisiaceho s podielovými daňami pre mestské časti, ktoré primátor podpísal a nenamietal.

"V prípade poskytovania podielových daní jednotlivým mestským častiam ide o rozhodovanie, ktoré je vyhradené mestskému zastupiteľstvu (MsZ), pretože MsZ pri schvaľovaní rozpočtu schváli výšku podielu mestským častiam. To znamená, že by malo rozhodovať aj o prípadnej zmene tejto sumy, ktorá je im poskytovaná," spresnil.

Pripomenul, že správa hlavného kontrolóra je odporúčaním pre orgány mesta, teda MsZ a samotné mesto. Ako s ním naložia, je už na nich. "Pravdepodobne to bude zložité rozhodovanie, pretože ja som prakticky od decembra upozorňoval odborné útvary mesta, že z môjho pohľadu rozhodnutie, ktoré bolo prijaté na konci roka - nevyplatiť, ale znížiť bez prerokovania MsZ podielové dane, nie je v súlade so zákonom o obecnom zriadení, o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a ani so štatútom mesta," povedal Gallo.

Kým doposiaľ na to len upozorňoval, podľa jeho slov teraz zaujal aj oficiálne stanovisko, a to aj na základe podnetu dvojice mestských poslancov.

Mesto kritizovalo, že kontrolór informoval vybraných poslancov a médiá skôr ako jeho vedenie. "Vytvára tým dojem zaujatosti a politikárčenia na úkor racionálnych návrhov riešení danej problematiky," reagoval pre TASR hovorca Dušan Tokarčík.

Ako dodal, magistrát je naďalej presvedčený o správnosti rozpočtového opatrenia. "Nebolo by hospodárne ani rozumné, aby sme si na chod a bežnú prevádzku mestských častí, odmeny miestnych poslancov a platy starostov požičiavali v čase, keď samotné mesto nemá peniaze a zadlžilo by tak všetkých obyvateľov," uviedlo mesto, podľa ktorého sa 22 starostov a dve stovky miestnych poslancov mestských častí snažia "riadiť a ovládnuť mesto a presvedčiť verejnosť o opodstatnení svojich funkcií".

Mesto Košice krátilo mestským častiam podielové dane od septembra do decembra 2023. Napriek uzneseniu MsZ, ktoré primátor podpísal, doplatené neboli. Koncom roka mal zrealizovať rozpočtovú zmenu, ktorú kritizovali viacerí mestskí poslanci. Niekoľkí, vrátane starostov mestských častí, podali podnet aj na prokuratúru. Magistrát vtedy reagoval, že vedenie mesta je presvedčené o zákonnosti a oprávnenosti postupu. Okresný súd Banská Bystrica v závere januára vydal platobný rozkaz mestu Košice na doplatenie podielových daní mestskej časti Sídlisko KVP, ktorá sa na neho obrátila. Magistrát avizoval podanie odporu.