Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Primátor Olomouca je dnes novým starostom Starého Mesta

Na snímke primátor Olomouca Martin Major (vpravo) úraduje namiesto starostky bratislavského Starého Mesta Tatiany Rosovej na staromestkom úrade v Bratislave Foto: TASR/Jakub Kotian

So starostkou Táňou Rosovou na jeden deň vymenili funkcie.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Moravské mesto Olomouc a bratislavské Staré Mesto sú si v mnohom podobné a fungovanie oboch samospráv môže byť navzájom veľmi inšpiratívne. Dnes predpoludním to na Miestnom úrade bratislavského Starého Mesta povedal olomoucký primátor Martin Major, ktorý si so staromestskou starostkou Tatianou Rosovou na jeden deň vymenili funkcie. Major sa tak stal staromestským starostom, Rosová si vyskúša riadenie hanáckej metropoly.

Súčasťou dnešného stretnutia bol aj podpis zmluvy o spolupráci medzi Olomoucom a Starým Mestom. Zmluva je vyústením Memoranda o spolupráci, ktoré obe samosprávy podpísali v roku 2012 a na základe ktorého sa už zorganizovali kultúrne výmeny, ale aj stáže pracovníkov olomouckého i staromestského úradu.

Major sa chce počas dňa oboznámiť čo najviac s reálnym fungovaním miestneho úradu. Ako sám hovorí, necíti sa byť úradníkom, ale najmä mužom, ktorý chce poznať prácu v teréne. Po svojom príchode si Major už pozrel pracovisko prvého kontaktu, kde sa zaujímal aj o spoluprácu mestskej časti a magistrátu hlavného mesta. Zoznámil sa taktiež so Sociálnou výdajňou. "Túto službu mesto Olomouc neprevádzkuje, keďže sa o to stará charitatívna organizácia, no aj pre nás môže byť takéto niečo inšpirujúce," uviedol Major.



Na staromestskej radnici ho čaká aj porada vedenia úradu, na ktorej sa budú zaoberať následkami nedeľňajšej a nočnej prietrže mračien. Zásadné rozhodnutie však Major urobiť nechce. "To prenechám pani starostke, resp. kompetentným na úrade, ktorí poznajú situáciu oveľa lepšie ako ja," povedal pre TASR. Ako dodal, aj počasie v Bratislave je podobné ako v Olomouci. "Aj my sme počas noci mali v meste prívalový dážď," prezradil.

Počas dňa čaká primátora Olomouca obed s veľvyslankyňou ČR v SR Liviou Klausovou, popoludní má na programe návštevu Medickej záhrady i jednej zo staromestských materských škôl a oboznámi sa tiež s problematikou rezidentského parkovania.