Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Primátor Pezinka zvažuje pre zimný štadión vyhlásiť miestne referendum

Oliver Solga Foto: TASR/AP

Reagoval tak na utorňajšie rozhodnutie mestských poslancov, ktorí na mimoriadnom zastupiteľstve neodsúhlasili predĺženie doby vybudovania ľadovej plochy.

Pezinok 3. decembra (TASR) – Primátor Pezinka Oliver Solga zvažuje pre zimný štadión, ktorý sa má postaviť v lokalite Rozálka, vyhlásiť miestne referendum. Ako uviedol pre TASR, urobí všetko pre to, aby tento zimný štadión v Pezinku stál. "Veľmi vážne sa zaoberám možnosťou referenda a som presvedčený, že v ňom ľudia dajú hlas zimnému štadiónu," povedal.

Primátor tak reagoval na utorňajšie (1.12.) rozhodnutie mestských poslancov, ktorí na mimoriadnom zastupiteľstve neodsúhlasili predĺženie doby vybudovania ľadovej plochy do 31. marca 2017. O zmenu termínu opätovne požiadal spoločnosť Aréna Pezinok, ktorá má v Pezinku zimný štadión postaviť podľa doterajšej dohody s mestom do konca tohto roka.

"Je to pre mňa nepredstaviteľná situácia. Boli sme presvedčení, že všetci poslanci pochopia dôležitosť hlasovania a že to robíme pre občanov,"
povedal Solga. Na to, aby návrh prešiel, bola potrebná trojpätinová väčšina hlasov všetkých poslancov, teda minimálne 15 z 25 hlasov. Za bolo ale len 14 poslancov.

Hoci 28. mája investorovi nadobudlo právoplatnosť stavebné rozhodnutie, už začiatkom augusta požiadal samosprávu o predĺženie termínu ukončenia výstavby ľadovej plochy do 30. novembra 2016. Na októbrovom mimoriadnom zasadnutí však toto predĺženie mestskí poslanci tiež neschválili. Pezinok sa pritom so spoločnosťou Aréna Pezinok dohodol, že lehota na vybudovanie zimného štadióna je rok odo dňa nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia, najneskôr však do konca decembra 2015.

Investor potrebu posunutia termínu ukončenia výstavby ľadovej plochy zdôvodňuje tým, že stavebné povolenie z 29. apríla na stavbu nadobudlo právoplatnosť 28. mája, pričom čas výstavby, vrátane skúšobnej prevádzky, predstavuje 10 mesiacov. "Čím sa stal termín ukončenia výstavby nereálnym," píše sa v dôvodovej správe. Problémy mali investorovi nastať aj so zhotoviteľom technológie chladenia, čo vyvolalo nutnosť zmeny financovania diela. "Spoločnosť Aréna Pezinok v súlade so zmluvou deklarovala, že dohodnutý termín podľa nej z objektívnych príčin nemôže stihnúť," skonštatoval primátor. Ako podotkol, mesto si u investora neobjednalo vybudovanie zimného štadióna a ani ho nefinancuje, iba spoločnosti prenajalo pozemky na 40 rokov.

Už v októbri sa niektorí poslanci pýtali investora, čo bolo doteraz v rámci projektu spravené. Iným zas chýbala garancia, že spoločnosť predĺžený termín skutočne dodrží, alebo vyčítali, že v projekte nastali zásadné zmeny, oproti tomu odsúhlasenému. Investor ale oponuje, že spôsob využitia sa nemení. Podľa niektorých poslancov je zas predĺženie termínu ukončenia výstavby v súčasnosti najlepším možným riešením, aby v budúcnosti zimný štadión v Pezinku stál. Primátor nechápe rozhodnutie zastupiteľstva, keď podľa neho zástupcovia spoločnosti odpovedali poslancom na všetky nejasnosti. Rokovania s investorom ale majú pokračovať. Budúci týždeň sa má Solga stretnúť so zástupcami spoločnosti Aréna Pezinok.