Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Primátor Žiaru nad Hronom sa dnes vzdal funkcie

Ivan Černaj (vpravo) na snímke s generálnym riaditeľom Národnej diaľničnej spoločnosti a.s. Igorom Chomom a Dušanom Mrázom počas slávnostného poklepania základného kameňa stavby úseku rýchlostnej cesty R1 Žarnovica – Šášovské Podhradie, november 2008. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Ivan Černaj necítil dostatočnú podporu v mestskom zastupiteľstve a u niektorých najbližších spolupracovníkov. Verí, že po jeho odchode bude mesto opäť napredovať.

Žiar nad Hronom 23. novembra (TASR) - Primátor Žiaru nad Hronom Ivan Černaj (nezávislý) dnes oznámil, že sa ku dňu 28. novembra vzdáva funkcie primátora mesta. Mesto Žiar od 29. novembra povedie jeho zástupca Peter Antal až do vyhlásenia najbližších komunálnych volieb.

Ako uviedol Černaj, hlavnými dôvodmi jeho rozhodnutia je dlhodobý pocit, že je brzdou ďalšieho rozvoja mesta, nakoľko necíti dostatočnú podporu v mestskom zastupiteľstve a v ostatnom čase aj u niektorých najbližších spolupracovníkov. Ako ďalšie uviedol rodinné dôvody.

Primátor na margo odstúpenia z funkcie uviedol, že jeho rozhodnutie je slobodné, dobrovoľné a dospel k nemu po dlhom zvažovaní. "Verím, že po mojom odchode sa v meste opäť naštartujú procesy, ktoré sú dnes brzdené a Žiar nad Hronom bude napredovať rovnako rýchlo ako za prvých osem rokov môjho pôsobenia."
Ivan Černaj na prehliadke jedného zo zaplavených dvorov v Žiari nad Hronom. Tie v júli 2011 zasiahla po silnej búrke prívalová povodeň.
Foto: TASR/Dušan Hein

Odstupujúci primátor sa o budúcnosť mesta nebojí, verí schopnostiam svojho zástupcu


Mesto Žiar nad Hronom od 29. novembra povedie súčasný zástupca primátora Peter Antal až do najbližších nových komunálnych volieb, ktoré v Žiari nad Hronom vyhlási predseda NR SR. "V osobe Petra Antala som spoznal človeka s vysokými manažérskymi schopnosťami a morálnymi hodnotami, čiže o najbližšiu budúcnosť mesta nemám obavy. V prípade, že by sa rozhodol kandidovať za primátora a ľudia by mu dali dôveru, bol by to pre Žiar obrovský prínos," vyjadril sa Černaj o jeho zástupcovi.

Ivan Černaj sa stal primátorom v roku 2002 a odvtedy vyhral ešte dvoje komunálne voľby. Druhé volebné obdobie je aj poslancom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), pričom od roku 2005 do roku 2009 vykonával funkciu podpredsedu BBSK. V roku 2011 zásadným spôsobom rozprúdil na Slovensku verejnú diskusiu v otázke neprispôsobivých obyvateľov.