Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Primátori stredného Považia sú nespokojní s činnosťou Komory miest

Jozef Trstenský Foto: www.nove-mesto.sk

Podľa uznesenia podpísaného predsedom regionálneho združenia a primátorom Nového Mesta nad Váhom nie je vedená žiadna diskusia k problémom, ktoré musia mestá riešiť.

Trenčín 30. marca (TASR) - Rada regionálneho Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) stredného Považia vyjadrila nespokojnosť s činnosťou niektorých centrálnych orgánov ZMOS. Prijala uznesenie, ktorým vyjadrila zásadný nesúhlas s nečinnosťou Komory miest pri rade ZMOS.

Podľa uznesenia podpísaného predsedom regionálneho združenia a primátorom Nového Mesta nad Váhom Jozefom Trstenským nie je vedená žiadna diskusia k problémom, ktoré musia mestá riešiť a ZMOS by mal podľa uznesenia túto situáciu riešiť.

„Je nepredstaviteľné, aby dva roky od kreovania komory miest a jej vedenia nebolo zvolané jediné stretnutie“, doplnil primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty. Podľa neho táto nečinnosť znižuje akcieschopnosť a relevantnosť samotného ZMOS ako inštitúcie, ktorá má zastávať nielen záujmy obcí ale aj miest. „Niektorí primátori, najmä veľkých miest, už ani nejavia záujem o prácu v orgánoch tohto združenia a úplne ignorujú zasadnutia celorepublikových rád“, zdôraznil Škultéty.

Rada ZMOS pozostáva z dvoch komôr. Jednu tvoria zástupcovia obci a druhú zástupcovia miest. 

Podľa podpredsedu ZMOS a predsedu Komory miest ZMOS Štefana Bieľaka sa ZMOS v súčasnosti venuje mnohým vážnym témam, ktoré majú dosah na život aj v mestách, nielen v obciach. Komora miest by sa podľa neho mala zaoberať ďalšími témami, ktoré sú však špecifické práve pre fungovanie mestských samospráv, nakoľko témy spoločné pre mestá i obce rieši ZMOS pravidelne a opakovane na zasadnutiach svojich orgánov.

Je otázne, ktoré aktuálne témy týkajúce sa len miest dnes ZMOS nerieši a je požiadavka ich riešiť. Páni primátori by mali vecne a presne povedať, čo má ZMOS riešiť, presnejšie komora miest, a nielen sa zúžiť na strohé konštatovanie, že komora miest sa neschádza. Práve v týchto dňoch (30. 3. – pozn. TASR) všetci primátori členských miest ZMOS dostali odo mňa list, ktorým sa na nich obraciam s výzvou na zaslanie návrhov na témy a problémy, ktorými by sa mala osobitne zaberať Komora miest ZMOS na svojich najbližších zasadnutiach. Termín majú do 13. apríla,“ doplnil Bieľak.

Ako dodal, sumarizácia týchto tém a problémov, ak budú vecné, môže byť základom pre konštruktívne, efektívne a zmysluplné rokovania komory miest. „Čas každého z nás je veľmi vzácny na to, aby sme ho míňali len neformálnym diskutovaním bez potrebného efektu a potrebných výstupov a záverov. Podľa stanov ZMOS komora miest sa schádza podľa potreby, teda ak to je potrebné, pritom všetci členovia komory miesta sú členmi Rady ZMOS a tá zasadá minimálne štyri až päťkrát do roka a na jej zasadnutí sa stretávajú všetci členovia komory miest, teda aj kritizujúci primátori miest,“ uzavrel predseda komory miest.