Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Regióny

Prioritou bola finančná a hospodárska stabilizácia, tvrdí Hagyari

Pavel Hagyari Foto: TASR/Milan Kapusta

Jednou z hlavných priorít Únie mieste Slovenska je dosiahnutie plnohodnotnej finančnej a hospodárskej stabilizácie.

Bratislava 29. júna (TASR) – Delegáti Únie miest Slovenska (ÚMS) sa zišli dnes v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave na 22. sneme.

Prezident ÚMS Pavel Hagyari v hodnotiacej správe okrem iného uviedol, že "finančná, hospodárska a energetická kríza, ale aj opatrenia predchádzajúcich vlád výrazne znížili príjmy miest. Na druhej strane sa však potvrdila správnosť našej programovej orientácie na rozvoj ľudských zdrojov a zvýšenie efektivity výkonu verejnej správy so širokým uplatnením nových informačných systémov a orientácie na efektívne využívanie energie. Jednou z hlavných priorít bolo dosiahnutie plnohodnotnej finančnej a hospodárskej stabilizácie a suverenity územných samospráv".

ÚMS považuje za dôležitú súčasť svojich aktivít v rámci európskych organizácií a inštitúcií, ako je Kongres miestnych a regionálnych autorít Európy (CLRAE), najmä pôsobenie čelných predstaviteľov ÚMS vo Výbore regiónov EÚ. "V tejto súvislosti je potrebné zdôrazniť význam podporných programov EÚ a ďalších finančných mechanizmov," dodal Hagyari.

Generálny sekretár ÚMS Marián Minarovič pre TASR uviedol, že jednou z programových priorít únie je už dlhodobo program efektívnej tvorby a využívania energií na princípe trvalej udržateľnosti. Hlavnou celoeurópskou iniciatívou miest a regiónov, ktorú účinne podporuje Európska komisia, je v tomto smere Dohovor primátorov a starostov.

"Európske mestá sú vystavované novým výzvam. Jednou z nich je aj diskusia o budúcom usporiadaní Európy, o tom, či bude viac alebo menej integrovaná, aký model zvoliť. Konečné rozhodnutie sa bude týkať každého obyvateľa, každého mesta. Je preto potrebné zapojiť sa do tejto diskusie aj z pragmatického dôvodu, ktorým je príprava nového finančného rámca. Otázkou je, ako sa bude aplikovať politika súdržnosti v SR. Bude preferovať vidiek, alebo bude zohľadňovať rastúci význam miest v rozvoji EÚ," uviedol expert ÚMS Viktor Nižňanský.

Jednou z hlavných priorít je naďalej dosiahnutie plnohodnotnej finančnej a hospodárskej stabilizácie a nezávislosti územných samospráv. Primátor Trnavy Vladimír Butko vo vystúpení zdôraznil, že hlavným cieľom je nová kvalita štruktúry verejnej správy a efektívny výkon kompetencií, ktorý však možno dosiahnuť len za predpokladu plnohodnotného finančného krytia.

Na sneme ÚMS vyhlásili aj nový ročník súťaže o Zlatý erb 2012. Jej hlavným cieľom je podporiť informatizáciu slovenských samospráv, oceniť výnimočné projekty, podporiť výmenu skúseností a ohodnotiť snahu zástupcov samospráv účinne využívať informačné a komunikačné technológie k zvyšovaniu kvality a prístupnosti služieb samosprávnych krajov, miest, mestských častí a obcí.