Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Realizujú kroky k výstavbe Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači

Na archívnej snímke búracie práce na pozemku s domom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušníkovej v obci Veľká Mača, okres Galanta. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Cieľom je vytvoriť pietne miesto, ktoré ponesie silný odkaz pre budúce generácie.

Trnava/Veľká Mača 4. februára (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) realizuje postupné kroky k výstavbe Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači. Bude situovaný na pozemku, kde stál dom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Na rok 2024 je podľa vyjadrenia predsedu TTSK Jozefa Viskupiča naplánované vypracovanie projektovej dokumentácie a vyhlásené bude verejné obstarávanie na zhotoviteľa.

"Ráta sa aj so začiatkom stavebných prác," avizoval na webe TTSK. Cieľom je vytvoriť pietne miesto, ktoré ponesie silný odkaz pre budúce generácie.

Vlani na jar sa uskutočnili búracie práce stavby, bezplatne ich ponúkla zabezpečiť seredská spoločnosť Hrachostav. Odhadovaná cena výstavby pamätníka je 388.220 eur s DPH. Do architektonickej súťaže bolo prihlásených 30 návrhov. Víťazný s názvom Záhrada od Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a Martina Piačeka pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Budúce pietne miesto chce pripomínať udalosť, no zároveň ponúkne priestor na reflexiu a pohľad do budúcnosti.

Novinára a jeho partnerku úkladne zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome v obci pri Galante, najpravdepodobnejším motívom bola jeho investigatívna žurnalistická práca. TTSK v roku 2018 udelil novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej Cenu slobody Antona Srholca in memoriam.