Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Prírodné jazero v Beňatine pripomína chorvátske Plitvické jazerá

Na snímke bývalý kameňolom pri obci Beňatina, okres Sobrance 19. augusta 2016, v ktorom po zaplavení spodnou vodou vzniklo jazero. Foto: TASR/Roman Hanc

Ako tvrdí Viktor Wurm, predstavuje nádhernú scenériu, ktorá spolu s priezračnou tyrkysovou vodou pripomínajú Plitvické jazerá a aj preto Beňatine prischla prezývka "malé Chorvátsko".

Košice 23. júla (TASR) – Prírodné jazero v obci Beňatina v sobraneckom okrese je najmä v lete turistami mimoriadne vyhľadávané miesto. Ako tvrdí Viktor Wurm z organizácie Košice Región Turizmus, predstavuje nádhernú scenériu, ktorá spolu s priezračnou tyrkysovou vodou pripomínajú Plitvické jazerá a aj preto Beňatine prischla prezývka "malé Chorvátsko".

"Medzi turistami už toto miesto pomerne dobre rezonuje. Tí menej znalí však stále môžu ostať zaskočení, ak sa dozvedia, že táto prírodná krása sa skutočne nachádza na Slovensku. Ide o najvýchodnejšie položenú travertínovú lokalitu na Slovensku, ktorá v nie až tak dávnej minulosti slúžila ako kameňolom. Ťažil sa tu vápenec. Keď sa s ťažbou skončilo, spodná voda prerazila na povrch a vytvorila toto romantické miesto," priblížil Wurm.

Zaujímavosťou jazera je podľa jeho slov tiež päťmetrový útvar, ktorý je podľa niektorých odtlačkom veľkej pravekej veľryby. "Pre iných je to len prostá hra sfarbenia skál," vysvetlil Wurm.

Ako doplnil, jazero v Beňatine je súčasťou turistického "štvoruholníka", ktorý je možné absolvovať počas jedného dňa.

"V neďalekej obci Inovce sa nachádza jeden z mnohých drevených kostolíkov, ktorými je preslávený najmä severovýchod Slovenska. O pár kilometrov ďalej, v Ruskej Bystrej je drevený Chrám prenesenia ostatkov svätého Mikuláša, zapísaný na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. V Sobranciach zas turista nachádza unikátne gitarové múzeum, ktoré v Európe nemá obdobu," dodal Wurm.