Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Prírodné kúpele v Číži sú jedinečné vďaka liečivej jódo-brómovej vode

Jódové kúpele v obci Číž na juhu Rimavskosobotského okresu sú vyhľadávané okrem iného pre unikátnu liečivú vodu. Tá obsahuje viaceré liečivé zlúčeniny, najmä jód a bróm, ktoré sa v minerálnych vodách vyskytujú zriedkavo. Podľa slov riaditeľa Prírodných jódových kúpeľov Číž Petra Kmeťa však okrem poskytovania komplexnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov zdravotných poisťovní ponúkajú v rámci tzv. vonkajšieho bazénového sveta aj možnosti relaxu pre návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia. Na snímke je vonkajší bazénový svet v Prírodných jódových kúpeľoch Číž. Foto: TASR/Branislav Caban

Kúpele navštevujú nielen pacienti, ktorým pobyt hradí zdravotná poisťovňa, ale aj samoplatcovia a klienti v rámci rekondičných pobytov.

Číž 28. júna (TASR) – Jódové kúpele v obci Číž na juhu Rimavskosobotského okresu sú vyhľadávané okrem iného pre unikátnu liečivú vodu. Tá obsahuje viaceré liečivé zlúčeniny, najmä jód a bróm, ktoré sa v minerálnych vodách vyskytujú zriedkavo. Podľa slov riaditeľa Prírodných jódových kúpeľov Číž Petra Kmeťa však okrem poskytovania komplexnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov zdravotných poisťovní ponúkajú v rámci tzv. vonkajšieho bazénového sveta aj možnosti relaxu pre návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia.

Kúpele navštevujú nielen pacienti, ktorým pobyt hradí zdravotná poisťovňa, ale aj samoplatcovia a klienti v rámci rekondičných pobytov. „Najviac indikácií vo všetkých kategóriách pobytov je na pohybové ústrojenstvo, ale v kúpeľoch poskytujeme zdravotnú starostlivosť aj pre pacientov, respektíve klientov s indikáciami porúch látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, nervové choroby a choroby z povolania,“ priblížil riaditeľ. Ako dodal, kapacita zariadenia je 250 lôžok a počet prenocovaní, ktorý je medzi poskytovateľmi podobných zariadení považovaný za merný ukazovateľ, bol v roku 2014 takmer 48.000.



Unikátom čížskych kúpeľov je liečivá jódo-brómová voda pochádzajúca z dvoch vrtov a niektorým pripomínajúca slanú chuť morskej vody. „Prvým je prameň Hygiea, ktorý je určený na pitnú kúru – krenoterapiu. Druhý prameň je BČ 5, voda z neho je určená na vaňové kúpele - balneoterapiu,“ vysvetlil Kmeť. Prírodná liečivá voda je teda určená len pre klientov, ktorí absolvujú vstupnú lekársku prehliadku a lekár kúpeľov im ju odporučí. Zaujímavosťou je, že vodu objavili pri náhodnom kopaní studne miestni obyvatelia v roku 1862, ktorí tak boli prvými pacientmi. Liečivé účinky sa potvrdili aj o tri roky neskôr v laboratóriách v Budapešti.

Hoci prioritou v Číži je zdravotná starostlivosť, radi tam privítajú aj návštevníkov vonkajšieho bazénového sveta. Jeho súčasťou je plavecký i neplavecký bazén, malý bazén s vodnými atrakciami, trojdráhová šmýkačka a relaxačný bazén s vodnými tryskami. V bazénoch vodného sveta však nie je liečivá voda, ale bežná pitná voda, ktorá je v termálnom bazéne zohrievaná na 38 stupňov.

„Vonkajší bazénový svet prevádzkujeme iba v hlavnej sezóne, a to počas vhodných klimatologických podmienok v mesiacoch jún – september. Využívajú ho ubytovaní pacienti a ostatní návštevníci kúpeľov, ale takisto aj verejnosť z blízkeho i vzdialenejšieho okolia,“ povedal na záver riaditeľ.