Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Prírodovedci pokračujú v monitoringu hlucháňa na Muránskej planine

Zoológ správy Muránskej planiny Jerguš Tesák Foto: TASR/Ján Siman

Kriticky ohrozeného najväčšieho kurovitého vtáka totiž musia prírodovedci pozorovať niekoľko rokov a vyhodnotiť aj genetické testy.

Revúca 13. apríla (TASR) - Populácia hlucháňa tetrova v Národnom parku Muránska planina je zatiaľ stabilizovaná. Vyplýva to predbežných výsledkov terénneho Veľkonočného monitoringu. Ako pre TASR povedal zoológ správy Muránskej planiny Jerguš Tesák, podrobnejšie závery sa však budú dať urobiť až oveľa neskôr. Kriticky ohrozeného najväčšieho kurovitého vtáka totiž musia pozorovať niekoľko rokov a vyhodnotiť aj genetické testy.


Veľkonočnému monitoringu prialo počasie

Prírodovedcom pomohlo počas Veľkonočného monitoringu najmä počasie. V čerstvom snehu sa im ľahšie hľadali stopy na miestach toku hlucháňa tetrova. "Napadlo asi päť centimetrov čerstvého snehu, takže sme vedeli pomerne dobre zistiť, kadiaľ sa hlucháne pohybujú. Museli sme však použiť aj snežnice, pretože na niektorých miestach sme sa do snehu zabárali ešte poriadne hlboko. Veľmi hrubým odhadom môžem povedať, že v Muránskej planine máme približne 40 až 50 jedincov hlucháňov. Celoslovenská populácia má, žiaľ, prudko klesajúcu tendenciu, u nás môžeme predbežne povedať o relatívne stabilizovanom stave. Relatívnosť v tomto prípade spomínam najmä preto, že až neskôr, po vyhodnotení genetických testov, zistíme, v akom stave tá populácia naozaj je. Napríklad budeme zisťovať, či je tam dostatočná genetická diverzita a či nám populácia napríklad nedegeneruje," povedal Tesák.


Mimoriadna citlivosť na prostredie
Zoológ správy Muránskej planiny Jerguš Tesák
Foto: TASR/Ján Siman

Hlucháň tetrov je mimoriadne citlivý na prostredie, v ktorom žije. Pre časté zásahy človeka prichádza o svoje prirodzené teritóriá. "Hlucháň, hoci to má v názve, nie je vôbec hluchý. V zime je odkázaný na jedinú potravu a tou sú vetvičky mladých smrekov. Vyberá si iba niektoré stromy. Keďže má obmedzený prísun potravy, je mimoriadne citlivý na akékoľvek vyrušovanie. Stačí napríklad, keď počuje snežné skútre. V lete potrebuje miesta, kde je dostatok čučoriedok. Okrem bobúľ je pre kuriatka dôležitý hmyz, ktorý v čučoriedkových porastoch žije. Okrem odlesňovania pôsobia na hlucháne aj predátori. Napríklad krkavce intenzívne vyhľadávajú vajíčka. Samička hlucháňa nevie za daný rok znieť ďalšie, takže ak o znášku príde, ďalšie sa môžu vyliahnuť až o rok. Tieto vtáky veľmi zle znášajú aj výkyvy počasia. Keď veľa prší, malé kuriatka nedokážu nájsť dosť hmyzu a hynú od hladu, ale aj pre podchladenie," doplnil zoológ Národného parku Muránska planina.