Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Pristávacia plocha v nemocnici v Leviciach vyriešila dlhoročný problém

Záchranársky vrtuľník, archívne foto. Foto: Fcaebook: Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE

Zriadením plochy nemocnica vyriešila dlhoročný problém s pristávaním záchranárskych vrtuľníkov.

Levice 15. marca (TASR) - Záchranárske vrtuľníky môžu od piatka pristávať priamo v areáli Nemocnice Agel v Leviciach. Spevnená plocha na pristávanie vrtuľníkov bola vybudovaná pred urgentným príjmom, informovala námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť Helena Kopsa Dudášová.

Zriadením plochy nemocnica vyriešila dlhoročný problém s pristávaním záchranárskych vrtuľníkov. Tie museli pristávať mimo areálu nemocnice, čo spomaľovalo dostupnosť lekárskej pomoci pre pacientov v kritickom stave. "Pristávanie vrtuľníkov v areáli nemocnice umožní rýchlejšie prevozy pacientov do potrebných zdravotníckych zariadení a zlepší celkový časový rámec poskytovanej zdravotnej starostlivosti," povedala Kopsa Dudášová.

Nemocnica zároveň apeluje na pacientov a návštevníkov zdravotníckeho zariadenia, aby sa nepohybovali v priestore pristávacej plochy. Ohrozujú tým seba a v prípade pristávania vrtuľníka aj pacienta, ktorý potrebuje akútnu starostlivosť, upozornila námestníčka.

Pre všetkých návštevníkov a personál nemocnice platí upozornenie na obmedzenie parkovania v blízkosti pristávacej plochy. "Je potrebné dodržiavať už existujúce dopravné značenia o zákaze státia a zákaze vjazdu," povedala Kopsa Dudášová. Zároveň upozorňuje, že pri pristávaní vrtuľníka môže na nesprávne zaparkovanom aute vzniknúť škoda. V tomto prípade však nemocnica nehradí a nezodpovedá za škody vzniknuté na osobnom majetku osôb.