Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Prístupová cesta do obce Lisková už nie je zaťažená stojacimi kamiónmi

ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Významnou pomocou bolo nainštalovanie monitorovacieho systému.

Lisková 1. októbra (TASR) – Zavedením dômyselného systému technických a organizačných opatrení sa v uplynulých mesiacoch podarilo podstatne zmierniť dlhodobo neúnosné kolóny kamiónov na príjazdovej ceste do obce Lisková. Dennodenne tam čakali na vykládku dreva do celulózovo-papiernického koncernu Mondi SCP Ružomberok.

„Výrazne sme skrátili tzv. časové okná. Prakticky všetky vopred presne nahlásené kamióny, denne ich k nám smeruje v priemere 250, sa tak aj v prípade nejakej technickej poruchy zmestia na bezprostrednú prístupovú cestu do našej fabriky a neblokujú cestu do Liskovej. Vodičom sme na nej zakázali bezdôvodne stáť pod hrozbou pokuty,“ zdôraznil vedúci drevoskladu Mondi SCP Rastislav Keder.

Významnou pomocou bolo nainštalovanie monitorovacieho systému. „Na základe priemernej rýchlosti a trasy nám pomohol približne určiť, koľko vozidiel k nám príde v danom čase. Potom sme mohli prijať preventívne opatrenia, aby nedochádzalo k zbytočným zápcham. Napríklad vodičov prichádzajúcich kamiónov vieme operatívne informovať prostredníctvom vysielačiek s dosahom až do 70 kilometrov,“ vysvetlil Keder.

Zreteľné zlepšenie situácie potvrdil starosta Liskovej Jozef Murina. „Donedávna kamióny stáli nielen na príjazdovej ceste k nám, ale aj na krajniciach hlavného cestného ťahu. Spôsobovalo to nielen veľké problémy v plynulosti premávky. Ťažké súpravy vážne narúšali povrchy vozoviek,“ dodal s tým, že pretrvávajúcim problémom Liskovej je prejazd kamiónov, ktorých vodiči sa snažia jazdou cez obec vyhnúť spoplatneným úsekom.