Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Projekt EHMK 2026 prejde z mesta Trenčín na kreatívny inštitút

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ako uviedla Gúčiková, úlohou CIT je vytvoriť dobré podmienky, aby sa projekty mohli zorganizovať, a tiež byť zárukou, že všetko prebieha v súlade s cieľmi a hodnotami plánu Trenčín 2026 a EÚ.

Trenčín 3. februára (TASR) – Koordinácia projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026 prejde od februára z mesta Trenčín na novovzniknutý Kreatívny inštitút Trenčín (CIT). TASR o tom informovala koordinátorka projektu Mirka Gúčiková.

Kreatívny inštitút Trenčín dostal podľa nej na jeseň 2021 podporu trenčianskeho mestského i krajského zastupiteľstva. Jeho vznik bol podmienený získaním titulu EHMK 2026. Neziskovú organizáciu založili mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj v januári 2022.

„Vytvorenie nezávislej inštitúcie bola zásadná podmienka poroty hodnotiacej kandidujúce mestá. Skúsenosti z Európskych hlavných miest kultúry ukázali, že koordinačný tím nemôže byť ovplyvňovaný výsledkami volieb. Závislosť od meniacej sa politickej situácie ohrozuje, aby sa program EHMK udial tak, ako bol prezentovaný a spísaný vo víťaznom Bid Booku (prihláške, pláne). Preto porota aj teraz očakávala, že do finále už mestá prídu s podporou zastupiteľstiev,“ uviedla Gúčiková.

Ako dodala, úlohou CIT je vytvoriť dobré podmienky, aby sa projekty mohli zorganizovať, a tiež byť zárukou, že všetko prebieha v súlade s cieľmi a hodnotami plánu Trenčín 2026 a Európskej únie. Väčšinu projektov bude nezisková organizácia iba koordinovať, realizovať ich budú organizácie z Trenčína, Trenčianskeho kraja, zo Slovenska alebo aj zo zahraničia.

CIT bude mať dvoch riaditeľov. Jeden človek bude na výkonnej pozícii, druhý bude viesť umelecký program. Na tieto pozície bude v prvý polrok 2022 vypísané medzinárodné výberové konanie. Zatiaľ CIT riadi doterajšia šéfka koordinačného tímu Lucia Dubačová.

„Prvý polrok až rok máme na to, aby sme plánu dali funkčnú formu. Momentálne prebieha administratívne a systémové nastavenie. Nastavujeme zmluvné podmienky, pracovné zmluvy pre zamestnancov, ale aj podmienky pre externé spolupráce, vyhlásime výberové konania, nastavujeme rozpočet. Musíme mať nachystané procesy verejného obstarávania, keďže budeme robiť s verejnými peniazmi,“ doplnila Dubačová s tým, že v prvom roku bude mať CIT 24 zamestnancov, v najintenzívnejšom roku 2026 ich bude až 50.