Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Košice ako hlavné mesto kultúry prinesie prestíž celému Slovensku

Pracovný výjazd prezidenta SR Ivana Gašparoviča v Košiciach 20. marca 2012. Na snímke uprostred prezident SR Ivan Gašparovič sa pospisuje do kroniky Košíc po prijatí primátorom Košíc Richardom Rašim (vpravo) v Historickej radnici.Foto: TASR/František Ivan

Ako povedal prezident Ivan Gašparovič od projektu Európske hlavné mesto kultúry očakáva zvýšenú medzinárodnú prestíž nielen Košiciam ale aj celému Slovensku.

Košice 20. marca (TASR) – Téma pripravenosti mesta Košice, ale aj celého regiónu na projekt Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 rezonovala na stretnutí prezidenta SR Ivana Gašparoviča s predstaviteľmi mesta Košice a Košického samosprávneho kraja (KSK) v priestoroch košickej Historickej radnice.


„EHMK je významný projekt nielen Košice a samosprávny kraj, ale pre celé Slovensko,“ povedal v príhovore prezident. Zdôraznil pritom, že budúci rok môže byť dobrým testom pre pripravenosť Slovenska ujať sa v roku 2016 predsedníctva v Európskej únii. „Rok 2016 je za dverami a táto vlády sa bude musieť čoskoro týmto problémom zaoberať. Košice môžu byť dobrým pozitívnym príkladom pre celú Európu,“ dodal Gašparovič.


Tu bude player



Vyjadril tiež presvedčenie, že zástupcovia mesta majú dostatok síl a dobré predstavy, ako urobiť všetko pre to, aby Slovensko presvedčilo aj zahraničie, že dokáže podobný projekt zorganizovať na úrovni. „Od projektu očakávam zvýšenú medzinárodnú prestíž Slovenska a teším sa, že sa budem môcť pozrieť aj ja na to, ako to Košičania zvládajú,“ doplnil prezident. Reagoval tým na pozvanie primátora Richarda Rašiho na slávnostné otvorenie EHMK 19. januára 2013.

Primátor vyzdvihol, že prvou povolebnou návštevou poctil prezident práve Košice. „Vnímam to aj ako prejav dôvery a možno aj významu mesta Košice,“ povedal Raši. Ocenil prísľub prezidenta pomôcť Košiciam v súvislosti s projektom EHMK. „Pre nás je dôležité, aby sa značka, alebo meno EHMK šírilo aj za hranicami. Propagácia, a ak to preženiem aj marketing mesta z úst prezidenta má mnohokrát oveľa väčšiu váhu, ako nejaká platená reklamná kampaň,“ doplnil Raši.

Predseda KSK Zdenko Trebuľa pripomenul, že regionálna samospráva bola od začiatku pri príprave projektu a aj ho vždy plne podporovala. Vyzdvihol projekt Terra Incognita, ktorý so svojimi tromi cestami – Gotickou, Železnou a Tokajskou vínnou cestou, bude súčasťou EHMK.