Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Projekt EHMK priniesol mestu obnovu parkov za takmer 10 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rekonštrukcia Mestského parku, ako aj parkov na Komenského a Moyzesovej ulici v Košiciach bola súčasťou investičných projektov Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013.

Košice 29. mája (TASR) – Rekonštrukcia Mestského parku, ako aj parkov na Komenského a Moyzesovej ulici v Košiciach bola súčasťou investičných projektov Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013. Celková investícia s podporou eurofondov na tento účel predstavovala 9,8 milióna eur.

"Išlo o najväčšiu investíciu do revitalizácie mestskej zelene,"
uviedla pre TASR hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová. Cieľom podľa vedenia mesta bola premena parkov zo zanedbaných prechodových území na zaujímavé miesta na trávenie voľného času.

Mestský park je najväčším parkom v Košiciach, geograficky situovaný medzi železničnou stanicou a historickým centrom mesta. Jeho potenciál zelenej oddychovej zóny nebol pred rekonštrukciou využívaný a slúžil len ako tranzitný priestor z autobusovej a vlakovej stanice do centra mesta. Rekonštrukcia v rokoch 2012-2013 zahŕňala oplotenie jeho časti, vybudovanie detského ihriska, obnovu chodníkov, kovového altánku, mostíkov, verejného osvetlenia, historického jazierka, fontány a drobnej architektúry. K zvýšenej bezpečnosti prispel exteriérový kamerový systém.

Investícia umožnila využívať park na rôzne spoločenské a kultúrne podujatia, ako je napríklad multižánrové divadlo Imaginácie. Aktuálne - od štvrtka (28.5) do soboty (30.5.) slúži na prezentáciu starých automobilov v rámci druhého ročníka zrazu veteránov Cassovia Classic.

Obnova parkov Komenského/Moyzesova zahŕňala revitalizáciu zelene, obnovený mobiliár, rekonštrukciu chodníkov, obnovu fontán a vodných prvkov s vytvorením zázemia pre realizáciu kultúrnych aktivít.