Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Projekt Mapové údaje mesta Prešov získal cenu na kongrese ITAPA 2017

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Prešov je jedinou slovenskou samosprávou, ktorá prináša otvorené geodáta používateľom. Projekt mapuje základné údaje z kompetencií mesta od polohopisnej až po kategórie rôznych významných objektov.

Prešov 20. novembra (TASR) – Prešovská radnica získala za projekt Mapové údaje mesta Prešov pre každého na 16. ročníku súťaže o Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti Cena ITAPA 2017 tretie miesto. Prešovská samospráva prihlásila do súťaže ešte dva ďalšie inovatívne projekty, ktoré posudzovala odborná porota spolu s ďalšími vyše 20 projektmi. Informáciu zverejnilo mesto Prešov na svojej webstránke.

Cenu za úspešný projekt prevzala na Medzinárodnom kongrese ITAPA v Bratislava v týchto dňoch prešovská primátorka Andrea Turčanová. Poukázala na pokračovanie v nastolených trendoch otvorenej samosprávy, kde prešovská radnica ide príkladom všetkým ostatným slovenským mestám. „Týmto projektom chceme ukázať, ako sa dajú využívať mapové údaje, ktoré sú k dispozícii na magistráte. Použitie týchto otvorených datasetov je voľné a bezplatné pre všetkých záujemcov,“ povedala primátorka.

Ako ďalej uviedla, Prešov je jedinou slovenskou samosprávou, ktorá prináša otvorené geodáta používateľom. Projekt mapuje základné údaje z kompetencií mesta od polohopisnej (adresy, volebné obvody, obvody mestskej polície) cez rôzne ďalšie užitočné dáta až po kategórie rôznych významných objektov, ako sú sakrálne objekty, parky, ihriská a športoviská na území mesta či verejné WC. Používatelia (konzumenti datasetov) si môžu jednoducho vytvoriť vlastné mapové zobrazenie v počítači, tablete či mobile v jednej alebo viacerých vrstvách.

Všetky objekty sú publikované v súradnicovom systéme, takže sa dajú merať dĺžky a výmery plôch. Projekt v prvej etape poskytuje 20 datasetov predstavujúcich pomenované kategórie geoúdajov. Mnohé datasety sú unikátne a nie sú nikde inde dostupné. Všetky publikované údaje sú voľne stiahnuteľné a ich použitie je bezplatné. Ide o otvorenie možnosti využitia geodát aj mimo používateľského rozhrania (GUI) geografických aplikácií formou využívania priestorových datasetov v popísanom štandardnom formáte.

Mesto Prešov prihlásilo do súťaže ešte Interaktívnu mapu investícií a projekt Na 1 klik (dostupnosť rôznych informácií na webe na jeden klik).

Medzinárodný kongres ITAPA 2017 bol prezentáciou noviniek a trendov v oblasti IT a digitalizácie verejnej správy. Odborníci hovorili najmä o dvoch súčasných trendoch - globalizácii internetu a kybernetickej bezpečnosti.