Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Projekt Povedzme hlasné nie! zoznámi žiakov základných škôl s drogami

ilustračné foto Foto: TASR

Metaforickým spôsobom sa ukáže deťom, čo sa deje v tele, keď je závislé na nejakej droge, ako sa môže cítiť človek, ktorý je na niečom závislý, ale aj aké pocity má človek po požití drogy.

Žilina 9. augusta (TASR) – Na osvetu medzi žiakmi základných škôl v súvislosti s nástrahami drog je zameraný projekt Povedzme hlasné nie!, ktorý v auguste začne realizovať mesto Žilina v spolupráci s Úniou centier prevencie a pomoci – DAFNÉ. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Zažijú pohľad "zdrogovaného" človeka na svet
Cieľom projektu je podľa neho podporiť žiakov v uvedomení si zodpovedného rozhodovania sa v situáciách, keď jedinec podlieha tlakom skupiny alebo tlakom vnútorného prostredia. „Ide o primárnu protidrogovú prevenciu zameranú na posilnenie asertívneho správania a motivácie odmietnuť drogu prostredníctvom hrania rolí, scénok a rôznych situácií, ktorých cieľom je naučiť deti, ako sa zachovať a reagovať na to, keď im niekto ponúkne drogu. Metaforickým spôsobom sa ukáže deťom, čo sa deje v tele, keď je závislé na nejakej droge. Ako sa môže cítiť človek, ktorý je na niečom závislý, ale aj aké pocity má človek po požití drogy (práca so simulačnými okuliarmi),“ uviedol Čorba.

Čo robiť pri konfrontácii s drogou
„Keďže v žilinských základných školách v minulosti neboli plošne pokryté jednotlivé ročníky preventívnymi programami, rozhodli sme sa na základe podnetov učiteľov, výchovných poradcov a odborníkov z danej problematiky zabezpečiť informácie, prípravu a pomoc žiakom, ako sa majú zachovať, keď prídu do priamej konfrontácie s drogou,“ skonštatoval primátor Žiliny Igor Choma.

Dotazník a odporúčania do budúcna
Žiaci v projekte vypĺňajú dotazník, ktorý je zameraný jednak na efektívnosť realizovaných aktivít a na oblasť komunikácie v súvislosti s drogami. „Ako komunikujú na danú tému v domácnosti či v škole. Dotazníky sa následne spracujú a vyhodnotia. Na základe výsledkov bude vypracovaná správa, ktorá bude obsahovať aj odporúčania do budúcnosti a možnosť pokračovania preventívnych aktivít s vybranými skupinami,“ dodal hovorca mesta Žilina.

Celkový rozpočet projektu je 3032 eur. „Projekt je realizovaný s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu na poskytnutie účelovej dotácie na podporu programov, iniciatív a aktivít v oblasti národnej protidrogovej stratégie pre rok 2012. Príspevok Úrad vlády SR je 2880,40 eur,“ uzatvoril Čorba.