Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Projekt Račany Rosso je pod drobnohľadom verejnosti

Až do 28. januára môžu občania pripomienkovať urbanistickú štúdiu Račany Rosso, ktorá je k nahliadnutiu na webovej stránke Rače.

Bratislava 23. januára (TASR) - Za kapacitne nevhodný až nezmyselný považuje petičný výbor mestskej časti Rača projekt Račany Rosso. Podľa člena petičného výboru Michala Dorotována projekt prezentovaný investorom by výrazne negatívne ovplyvnil obyvateľov Rače. „V občianskej petícii žiadame zamietnutie urbanistickej štúdie Račany Rosso a požadujeme zastaviť neprimerané zahusťovanie výstavby v mestskej časti,“ uviedol Dorotován.

Realizácia investičného zámeru podľa štúdie investora by vraj zhoršila kvalitu života obyvateľov Rače nadmernou dopravou, hlukom, emisiami a nedostatkom verejnej infraštruktúry. „Investor zatiaľ prezentoval iba záujem zvýšiť objem výstavby a vyjadril sa, že rieši iba svoje územie. Dosiaľ nepredložil akceptovateľnú, riadne vypracovanú dopravnú štúdiu na posúdenie. Odmietame súhlasiť s ďalším projektom developéra, ktorý vytvorí iba nároky na verejné služby bez jeho spolupodieľania sa na nich,“ dodal Dorotován.

„Oceňujem, že občania našej mestskej časti sa k projektu Račany Rosso vyjadrujú v čase, keď sa ešte dá o veciach diskutovať, nie až vtedy, keď na stavebnej parcele stoja bager a stavebné stroje. Prebieha verejné prerokovanie štúdie Račany Rosso s občanmi aj za účasti investorov. Takáto široká diskusia občanov s investorom sa v Rači deje vôbec prvýkrát,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský, podľa ktorého by to takto malo vyzerať vždy, keď sa na území mestskej časti plánuje stavať projekt takých rozmerov, ako je Račany Rosso.


Projekt môže pripomienkovať verejnosť


Až do 28. januára môžu občania pripomienkovať urbanistickú štúdiu Račany Rosso, ktorá je k nahliadnutiu na webovej stránke Rače, na úradnej tabuli, ako aj v miestnosti číslo 8 na prízemí MÚ Bratislava – Rača počas stránkových hodín.

Štúdiu zadal spracovať investor a má overiť všetky možné dôsledky navrhovanej zmeny, ktorá sa týka možnosti navýšenia podlažnosti bytových domov z dvoch na štyri nadzemné podlažia a v časti pri starej Púchovskej ceste na 9-podlažné bytové domy. MČ Bratislava - Rača dala súhlas na overenie tejto zmeny intenzity výstavby, konkrétne za sídliskom Komisárky, ešte v roku 2010. Lokalita, na ktorej sa v súčasnosti nachádzajú vinohrady, je od roku 2007 určená na zastavanie.

„Po spripomienkovaní štúdie odborným útvarom a prerokovaním návrhu v komisii výstavby, územného rozvoja, dopravy, životného prostredia a verejného poriadku, taktiež ostatnými zainteresovanými orgánmi, organizáciami a verejnosťou, štúdiu predložíme na prerokovanie miestneho zastupiteľstva, na ktorom poslanci rozhodnú, či návrh zmeny odporučia kompetentnému orgánu územného plánovania, ktorým je hlavné mesto SR Bratislava, na prerokovanie v mestskom zastupiteľstve,“ dodala vedúca oddelenia územného plánovania a stavebného poriadku v Rači Iveta Virsíková.

Budeme od investora vyžadovať riešenie a alternatívy najviac pálčivých problémov v danej oblasti. Teda odkanalizovanie lokality, problém so zadržiavaním a odvádzaním prívalovej dažďovej vody a, samozrejme, zvýšenie zaťaženosti dopravy. Rovnako sa budeme zaoberať a riešiť legitímnu pripomienku škôl a škôlok, na vytvorení alebo rekonštruovaní ktorých by investor takýchto rozmerov nemal mať problém participovať,“ doplnil starosta Peter Pilinský.