Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Projekt zamestnanosti Mládež v pohybe prichádza do Košíc

Iniciatíva Európskej komisie Mládež v pohybe sa spája s programami zameranými na oblasť vzdelávania a zamestnanosti mladých ľudí v Európe.

Košice 21. septembra (TASR) - Študijné pobyty v zahraničí, pracovné príležitosti v Európskej únii (EÚ) a bohatý sprievodný program čakajú na návštevníkov podujatia Mládež v pohybe. Uskutoční sa od 3. do 5. októbra v Kasárňach Kulturpark v Košiciach.

„Program Mládež v pohybe je iniciatívou Európskej komisie, ktorého cieľom je podporiť mobilitu mladých ľudí, zvyšovanie ich možnosti uplatnenia na trhu práce a skvalitňovanie ich vzdelania,“ uviedol Igor Holéczy z organizačného tímu podujatia.

Trojdňové stretnutie Mládež v pohybe je určené najmä pre ľudí od 15 do 30 rokov. Spolu 12 organizácií bude ponúkať pracovné a študijné príležitosti a programy v celej Európskej únii. „Medzi nimi nebudú chýbať univerzitné, vládne či mimovládne organizácie a špecializované odborné spoločnosti. Ide o vôbec najväčšiu výstavu svojho druhu na východnom Slovensku,“ dodal Holéczy.

Okrem ponuky vystavovateľov budú súčasťou programu podujatia diskusie s ľuďmi, ktorí zahraničné pracovné a študijné pobyty absolvovali, diskusie či prezentácie úspešných projektov. Rómske organizácie, ktoré boli podporené grantovými programami, predstavia svoje projekty a predvedú počas troch dní svoje vystúpenia. Akcia Mládež v pohybe je zároveň kľúčovou udalosťou v rámci Európskeho roka občanov 2013.

Podujatie Mládež v pohybe sa prvýkrát uskutočnilo v roku 2010, odvtedy navštívilo už vyše 60 európskych miest. Na Slovensko zavítalo už v minulosti, jeho organizátori ho napríklad pripravili na známom hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne v minulom roku.

Iniciatíva Európskej komisie Mládež v pohybe sa spája s programami zameranými na oblasť vzdelávania a zamestnanosti mladých ľudí v Európe. Je súčasťou európskej stratégie pre rast, ktorej dlhodobým cieľom je dosiahnuť 75-percentnú zamestnanosť obyvateľov v produktívnom veku 20 až 64 rokov.