Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Promenáda okolo bratislavského PKO má byť v lete opravená

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V priestore sa majú v rámci revitalizácie promenády obnoviť plochy, vysadiť zeleň, vybudovať verejné osvetlenie a umiestniť lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle či pitné fontány.


Bratislava 17. januára (TASR) - Bratislavskú promenádu od River Parku po Most Lafranconi by mali začať o dva mesiace opravovať. Mesto sa na tom dohodlo so spoločnosťou Henbury Development, blízkou J&T Real Estate, po tom, čo jej predalo budovy Parku kultúry a oddychu (PKO) len za symbolické jedno euro. "Začíname s plnením záväzku revitalizácie promenády. Chceme začať koncom marca, aby ju už v lete mohla využívať verejnosť," povedal pre TASR zástupca Henbury Development Ján Krnáč.

Hoci je oprava promenády súčasťou mimosúdnej dohody, nábrežie mala firma do tohto roku aj tak zrekonštruovať. Ešte pri kúpe pozemkov pod PKO totiž mestu nevyplatila celú sumu, ale podpísala zmenku na 4 milióny eur. "Už desať rokov to platí, peniaze sa odložili a dodnes je promenáda vedome ponechávaná v rozbitom stave. Aby verejnosť uverila, že už sa to nedá znášať a pusťme tam teda toho súkromníka, nech nastavia byty," kritizoval situáciu ešte koncom minulého roka predseda najväčšieho poslaneckého klubu Ján Budaj.

Bratislavská hovorkyňa Ivana Skokanová vysvetľuje, že v priestore sa majú v rámci revitalizácie promenády obnoviť plochy, vysadiť zeleň, vybudovať verejné osvetlenie a umiestniť lavičky, odpadkové koše, stojany na bicykle či pitné fontány. "Postup prác bude vedenie mesta kontrolovať," uisťuje.

S búraním PKO začala spoločnosť krátko po tom, čo poslanci vlani v decembri predaj budov odklepli. Robotníci odštartovali svoje práce už medzi sviatkami a bývalý kultúrny stánok majú podľa Krnáča rozoberať do konca apríla. "Zároveň realizujeme prípravné práce na odbornú demontáž sôch z priečelia budovy," dodal. Z PKO totiž ostanú zachované len sochy, vitráže a gobelín. Tie má mesto už uskladnené vo svojich depozitároch, ale sochy by mali umiestniť na novom námestí.

Na mieste PKO má totiž vyrásť červené futuristické planetárium a mediatéka, spolu s bytmi a administratívnymi priestormi. Celkovo má River Park 2 zabrať 72.000 štvorcových metrov nadzemných plôch, planetáriu a mediatéke architekti vyčlenili len 2000. "River Park 2 však bude asi o 30 percent menší ako River Park 1. Bude nižší a smerom k Výskumnému ústavu vodného hospodárstva bude klesať," podotkol architekt investora Radoslav Grečmal.

Kým ho začne spoločnosť stavať, prejdú podľa Krnáča aspoň dva roky. "Projekčné práce a povoľovací proces môžu trvať podľa odhadov približne dva až tri roky. Až potom sa môže začať výstavba," uviedol s tým, že vybudovanie druhého River Parku bude trvať asi tri roky. Krnáč uisťuje, že pre projekt spracujú i dopravno-kapacitné posúdenie. V lokalite už totiž okrem výstavby na nábreží vyrastá i nová štvrť Zuckermandel a plánovaný je aj projekt Vydrica.

Investor zorganizoval k zámeru River Park 2 jednu verejnú diskusiu. Či bude i ďalšia, nehovorí. "Projekt bol predstavený a bližšie zadefinovaný s vedením mesta v dohode o urovnaní. V zmysle tejto dohody budeme postupovať," odkázal Krnáč.