Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Propelerom v Starom Meste sa už zaoberá poslanecká skupina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Výsledkom stretnutia poslaneckej skupiny je podľa Vagača zápis s konkrétnym návrhom.

Bratislava 1. marca (TASR) – Priestorom bývalej kaviarne Propeler na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste sa už venuje poslanecká skupina. Tá v zložení Matej Vagač, Ľubomír Boháč, Martin Gajdoš a Martina Uličná prvýkrát zasadla koncom februára, a to po tom, ako staromestskí poslanci na poslednom rokovaní miestneho zastupiteľstva zrušili verejnú obchodnú súťaž, ktorú vlani v decembri schválili.

"Hľadali sme prienik našich názorov na riešenie vzniknutej situácie. Navrhovali sme obsahové, ale aj formálne postupy a návrhy," uviedol pre TASR poslanec Matej Vagač. Práve ten prišiel vo februári s návrhom na zrušenie súťaže. Argumentoval tým, že nebolo šťastným riešením schváliť súťaž, kde hlavným kritériom mala byť cena. Najprv je vraj potrebné spraviť ideovú súťaž návrhov.

Výsledkom stretnutia poslaneckej skupiny je podľa Vagača zápis s konkrétnym návrhom. Ten pojednáva o tom, ako by sa dala súťaž na budovu spraviť, aké by mala obsahovať váhové kategórie, aké funkčné využitie má preferenciu či ako následne vyhodnotiť súťaž a pripraviť zmluvu.

"Stretneme sa s poslancom Dostálom a budeme diskutovať nad konkrétnym návrhom. Chcel pomôcť pri riešení problému najmä po formálnej stránke, aby to bolo čo najtransparentnejšie a otvorené verejnosti," odpovedal Vagač na otázku, aký by mal byť v tejto veci ďalší postup. Poslanecká skupina sa však podľa neho plánuje naďalej stretávať, a to podľa potreby a časových možností. Kedy by mohli byť známe relevantné vystúpenia, prípadne konkrétne závery, poslanec zatiaľ uviesť nevedel. "Budeme sa ale snažiť, lebo nám záleží na oživení tohto verejného priestoru a tejto budovy," doplnil Vagač.

Opätovne však zdôraznil, že koncepčné riešenie je podstatnejšie ako verejná súťaž, kde jediným kritériom bola cena nájomného. Ňou by sa podľa neho len problém "sploštil" na ponuku najvyššej ceny, a tú by ponúkli prevádzkovatelia pohostinských zariadení. Aj číslo 33, ktoré hovorí o počte ponúk, ktoré stihli prísť do zrušenia súťaže, podľa neho naznačuje že by to "bola vojna cien, a nie hľadanie optimálneho funkčného využitia." Budovu už predtým označil za ikonickú stavbu z architektonického, historického i kultúrno-spoločenského hľadiska. Viacerí poslanci sa vyjadrili, že ide o výnimočný priestor alebo poukázali na to, že sme jediné mesto na Dunaji, ktoré málo komunikuje s riekou, s najbonitnejším priestorom.