Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Protest Ukrajincov sa dotkol aj priechodu Ubľa – Malyj Bereznyj

Ilustračné foto. Foto: TASR/Marek Klekner

Protest ukrajinských vodičov má súvisieť s ich snahou o zmenu legislatívy.

Ubľa/Vyšné Nemecké 9. marca (TASR) – Na slovensko-ukrajinskom pohraničí sú pre osobnú dopravu aktuálne nepriechodné dva hraničné priechody, Vyšné Nemecké – Užhorod a Ubľa – Malyj Bereznyj. Na ukrajinskej strane ich zablokovali protestujúci vodiči osobných áut.

Ako uviedla hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová, k zablokovaniu priechodu vo Vyšnom Nemeckom došlo o 10.00 h. "Podľa informácií ukrajinských colných orgánov, vodiči motorových vozidiel zablokovali na ukrajinskej strane osobnú dopravu pred hraničným priechodom. Z tohto dôvodu ukrajinská strana neprijíma vybavených cestujúcich smerujúcich zo Slovenska na Ukrajinu a prepúšťa cestujúcich z Ukrajiny na Slovensko v obmedzenom režime," vysvetlila Baloghová.

Dodala, že v záujme riešenie situácie je slovenská strana nepretržite v kontakte s ukrajinskou. Autobusovej dopravy sa podľa Baloghovej blokácia vo Vyšnom Nemeckom nedotkla. "Všetky autobusy sú presmerované a vybavované cez pracoviská nákladnej dopravy na slovenskej aj ukrajinskej strane hraničného priechodu," poznamenala.

Ako ďalej uviedla, blokácia sa asi o 15.00 h preniesla aj na ukrajinskú časť hraničného priechodu v Ubli. "O zmene situácie budeme informovať," podotkla hovorkyňa. "V súčasnosti sú teda nepriechodné pre osobné motorové vozidlá oba cestné hraničné priechody SR s Ukrajinou," doplnila Baloghovú hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach Agnesa Kopernická.

Protest ukrajinských vodičov má súvisieť s ich snahou o zmenu legislatívy. Podľa nej musia v prípade, že jazdia na autách so slovenskými evidenčnými číslami, raz za niekoľko dní opúšťať územie Ukrajiny. S touto povinnosťou dlhodobo nesúhlasia.