Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Proti výstavbe elektrární na Hrone sa postavili poslanci i magistrát

Ilustračné foto Foto: TASR

O MVE diskutovali poslanci aj na mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici, kde svoj negatívny postoj deklarovalo i vedenie mesta.

Banská Bystrica 10. marca (TASR) – Výstavba malých vodných elektrární (MVE) na Hrone, ktorá u mnohých Banskobystričanov vyvoláva negatívne reakcie, bola dôvodom, prečo v týchto dňoch mestskí poslanci z komisie pre rozvoj mestských častí vyrazili priamo do terénu. Navštívili miesta, na ktorých boli investičné zámery povolené, ale aj lokality, kde sa výstavba MVE ešte len chystá. O MVE diskutovali poslanci aj na mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici, kde svoj negatívny postoj deklarovalo i vedenie mesta.

Podľa predsedu komisie a poslanca Milana Smäda budovanie MVE bráni rozvoju mesta. "Je potrebné bojovať proti znehodnocovaniu území a prehradzovaniu Hrona, čo má negatívny dopad aj na rybárstvo a vodnú turistiku," uviedol počas stretnutia s nespokojnými obyvateľmi v mestských častiach Kremnička, Iliaš, Šalková a obce Vlkanová.

Poslanec Marcel Pecník zdieľa názor obyvateľov Šalkovej, ktorí veľakrát deklarovali, že sa k nim mesto v minulosti správalo s nezáujmom a komunikácia nebola na dobrej úrovni.

"Okrem problémov so zrušenou školou či skládkou odpadu je to aj výstavba a prevádzka MVE, ktorá znehodnocuje a poškodzuje majetok i naše životné prostredie," konštatoval Pecník. Podľa neho aj Šalkovčanov mal investor údajne nepriamo zastrašovať a tiež aktivistov, ktorí boli proti výstavbe MVE.

"Pre spôsobené problémy a neakceptovateľný spôsob realizácie výstavy MVE je potrebná aktivizácia k účinnému postoju proti takým problémom do budúcnosti," reagoval mestský a novozvolený poslanec Národnej rady SR Martin Klus.

Podľa poslanca MsZ Milana Lichého mimovládne organizácie a obyvatelia pripomienkovali kľúčové materiály a organizovali petície.

"Navrhujem vyžiadať si všetky rozhodnutia k povoleniu výstavby MVE vo Vlkanovej, resp. cesty k MVE Šalková, ako aj závery z kontrolného dňa, plnenie opatrení či dokument, ktorý potvrdí, či je hrádza vôbec skolaudovaná," zdôraznil Lichý.

Ako tiež dodal, je potrebné apelovať na NR SR, aby bezodkladne vyhlásila moratórium na ďalšiu výstavbu MVE na rieke Hron.

"S poslancami MsZ zdieľame jednotný názor. Jasne sme deklarovali negatívny postoj k výstavbe MVE. V tomto prípade by sme sa mali na vec pozerať racionálne a pragmaticky, hľadať všetky účinné spôsoby, ako vzniku takých konfliktných stavieb predchádzať," pripomenul primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.