Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na protinapoleónsky val upozorňujú v Sade Janka Kráľa tabule

Petržalský okrášľovací spolok, Hlavné mesto SR Bratislava v spolupráci s klubom vojenskej histórie Bratislava - Petržalka, C. K. Husársky pluk číslo 12 Palatin Uhorský 30. októbra 2013 v Bratislave slávnostne osadili náučnú tabuľu protinapoleonský obranný val z roku 1809 do Sadu Janka Kráľa. Foto: TASR/Martin Baumann

V blízkosti valu už dnes stoja dve tabule. V slovenčine, angličtine, nemčine i maďarčine popisujú miesto, kde sa návštevník najstaršieho verejného parku v strednej Európe nachádza.

Bratislava 30. októbra (TASR) – Na miesto, kde sa rozložili vojská napoleónskej armády a odkiaľ Francúzi začiatkom leta 1809 ostreľovali dnešné historické centrum Bratislavy, už upozorňujú aj informačné tabule. Do Sadu Janka Kráľa ich umiestnil Petržalský okrášľovací spolok, aby tak návštevníkom pripomenul jednu z najvýznamnejších vojenských operácií v dejinách Bratislavy. Dnes ich slávnostne odhalili.

Vyvýšenina zeminy aj v súčasnosti ešte viditeľne obkolesuje Sad Janka Kráľa z juhu i z východu. "Protinapoleónsky val je jedna z historických pamätihodností, ktorá azda najviac charakterizuje sad. Hoci sa tu ale každý rok odohrávajú pripomienky bojov z roku 1809, medzi ľuďmi je stále málo vedomostí o tom, kde sa val vlastne nachádza, ako vyzerá. Často chodia okolo a pozerajú, či to val je alebo nie," vraví Iveta Plšeková z okrášľovacieho spolku. Po vyše 200 rokoch však tiež podľa iniciátorov osadenia tabúľ val vyzerá skôr ako protipovodňová prekážka.



Petržalský okrášľovací spolok, Hlavné mesto SR Bratislava v spolupráci s klubom vojenskej histórie Bratislava - Petržalka, C. K. Husársky pluk číslo 12 Palatin Uhorský 30. októbra 2013 v Bratislave slávnostne osadili náučnú tabuľu protinapoleonský obranný val z roku 1809 do Sadu Janka Kráľa.
Foto: TASR/Martin Baumann
V blízkosti valu tak už dnes stoja dve tabule. V slovenčine, angličtine, nemčine i maďarčine popisujú miesto, kde sa návštevník najstaršieho verejného parku v strednej Európe nachádza. Na mapke tiež Bratislavčania vidia, kadiaľ val prechádza. "Dúfame, že informačné tabule prispejú k väčšej propagácii sadu i valu a aj cudzí návštevníci budú vedieť, čo hodnotné v tomto sade máme," dodala Plšeková.

Protinapoleónskych valov zo začiatku leta 1809 bolo na území mesta viac, jeden sa nachádzal napríklad aj v Pečnianskom lese. V centre mesta sú tiež v mnohých domoch zarazené ešte originálne napoleónske delostrelecké gule, ktoré z petržalskej strany pálili vojská na Bratislavu. Vyhorelo vtedy aj niekoľko desiatok domov. Bratislava sa ale v tejto fáze vojny ubránila. "Je známy Napoleonov rozčúlený list, ktorý posielal svojmu železnému maršálovi Davout a tam píše – kedy už konečne to prekliate predmostie dobyješ?" opisuje Ernest Húska z okrášľovacieho spolku. Až po bitke pri mestečku Wagram muselo rakúske vojsko bez boja opustiť petržalské predmostie a mesto odovzdať Francúzom.