Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Protipovodňové opatrenia na Poltárici ochránia desiatky domov

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) 4. marca 2016 v Poltári odovzdal asi 600 metrov protipovodňových opatrení, ktoré zrealizoval v uplynulých mesiacoch na rieke Poltárica. Foto: TASR/Jozef Poliak

Stavba stála 576.000 eur bez DPH.

Poltár 4. marca (TASR) - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) dnes v Poltári odovzdal asi 600 metrov protipovodňových opatrení, ktoré zrealizoval v uplynulých mesiacoch na rieke Poltárica. Tento tok sa za uplynulých desať rokov štyri razy vylial z koryta a zatopil domy a záhrady takmer v centre mesta.

"Aj keď sa niektorí obyvatelia tejto stavby spočiatku obávali, dnes sú radi, že sa zrealizovala. Voda pri povodniach pritom ohrozovala 30 až 40 rodinných domov," povedal TASR primátor Poltára Pavol Gavalec.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) 4. marca 2016 v Poltári odovzdal asi 600 metrov protipovodňových opatrení, ktoré zrealizoval v uplynulých mesiacoch na rieke Poltárica.
Foto: TASR/Jozef Poliak
Protipovodňová ochrana podľa generálneho riaditeľa SVP Mariána Supeka pozostávala z dvoch stavebných úsekov. Prvý stavebný objekt rieši ochranné opatrenia medzi mostom na Ulici obrancov mieru a lávkou na Námestí 1. mája. Na druhom úseku boli zrealizované opatrenia od futbalového ihriska po koniec intravilánu na Partizánskej ulici.

Stavba stála 576.000 eur bez DPH. Financovaná bola z Kohézneho fondu z Operačného programu Životné prostredie v rámci preventívnych opatrení na ochranu pred povodňami. Finančne na ňu prispel aj štát a SVP.

Vlani takto SVP zrealizoval na Slovensku 22 podobných protipovodňových opatrení. V uplynulom plánovacom období získal na ne štát z fondov Európskej únie 200 miliónov eur. Do roku 2020 by sa malo ešte využiť ďalších 500 miliónov eur.