Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Protipovodňové opatrenia v Žiari nad Hronom ochránia aj rómsku osadu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Navrhované úpravy budú stáť približne 693.000 eur.

Žiar nad Hronom 3. júla (TASR) - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) plánuje protipovodňové opatrenia na Prímestskom potoku v Žiari nad Hronom. Ich cieľom je zabezpečiť protipovodňovú ochranu zimného štadióna, ktorý mesto aktuálne rekonštruuje, a tiež priľahlej rómskej osady.

"Na Prímestskom potoku dochádza k jeho vybrežovaniu a to najmä pri zimnom štadióne, kde je potok vedený pod povrchom. Potrubia a rámové priepusty, ktorými je potok vedený, kapacitne nevyhovujú. Navyše jedno z potrubí je vedené priamo popod štadión, čo spôsobuje prevádzkové problémy," uvádza sa v zámere, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Projekt počíta s úpravou spodného, ale aj prekrytého úseku potoka pod zimným štadiónom, ktorý je najkritickejším miestom a neprevedie ani ročný prietok. Ten plánujú prebudovať na profil, ktorý bude mať dostatočnú kapacitu a jeho trasa povedie mimo zimného štadióna. "Ako doplnkové opatrenia na zníženie odtoku navrhujeme opatrenia v povodí, ktoré vytvoria podmienky na zníženie povrchového odtoku," uvádza SVP.

Navrhované úpravy budú stáť približne 693.000 eur. Podľa SVP natrvalo ochránia obyvateľov rómskej osady pred povodňami, ale tiež ukončia doterajšie vybrežovanie potoka pri zimnom štadióne. "Tak sa ukončia aj s tým spojené prevádzkové problémy a zabráni sa potenciálnym technickým a ekonomickým škodám na verejnom aj súkromnom majetku," uvádza sa v zámere.