Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Protipožiarne kontroly odhalili minulý rok viac ako 2700 nedostatkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Hlavným zameraním kontrolnej činnosti boli podľa neho najmä lôžkové oddelenia nemocníc, kde zistili 44 organizačných a 123 technických nedostatkov.

Trenčín 29. januára (TASR) - Oddelenie požiarnej prevencie Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne vykonalo v minulom roku 926 protipožiarnych kontrol, pri ktorých zistilo 2736 nedostatkov. TASR o tom informoval vedúci oddelenia Matej Kadlic.

"Za nedostatky sme uložili v minulom roku 12 pokút v celkovej výške 14.500 eur. Najčastejšími porušeniami predpisov bolo nevedenie protipožiarnej dokumentácie, ale i nedostatky v protipožiarnych zariadeniach," doplnil preventista.

Hlavným zameraním kontrolnej činnosti boli podľa neho najmä lôžkové oddelenia nemocníc, kde zistili 44 organizačných a 123 technických nedostatkov. Ani v jednom prípade nebola v nemocniciach uložená sankcia.

Celková výška pokút má podľa neho od roku 2016 klesajúcu tendenciu. Dôvodom je nielen menší počet kontrol v pandemickom období, ale aj skutočnosť, že právnické i fyzické osoby venujú zvýšenú pozornosť protipožiarnej prevencii.

"V Trenčianskom kraji sme v minulom roku vydali 81 osvedčení o odbornej spôsobilosti pre technikov požiarnej ochrany. Zaznamenali sme rast počtu žiadostí o vydanie osvedčenia. Kým v pandemickom roku 2020 sme ich vydali iba 23, o rok neskôr už 76 a v minulom roku 81," uzavrel Kadlic.