Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Prototyp ručne robených lyží s modrotlačou predstavili na Liptove

Piaty ročník festivalu zážitkov, atrakcií, hudby a jedla pri akvaparku v Liptovskom Mikuláši Liptovfest priniesol aj pokus o vytvorenie slovenského rekordu v liptovskom odzemku či historickú prezentáciu regiónu. Na snímke chlapec zdobí lyže počas kreatívneho workshopu. V Liptovskom Mikuláši 20. júla 2019. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Najväčšia výzva pri výrobe modrotlačových lyží bola podľa Devečku nájsť spôsob, ako správne aplikovať plátno do konštrukcie lyže.

Liptovský Mikuláš 21. júla (TASR) – Spojením ručne robených drevených lyží a poctivej modrotlačovej látky vznikol unikátny slovenský výrobok – modrotlačové lyže. Dvojica remeselných majstrov Viktor Devečka a Matej Rabada priznávajú, že pri ich výrobe museli experimentovať. Napokon sa im však podarilo vytvoriť prototyp, ktorý predstavili v sobotu(20. 7.) na Liptovfeste v Liptovskom Mikuláši.

Dvojica si padla do oka na akcii Pecha Kucha v Nitre. Napriek tomu, že Devečka je Lipták a Rabada Oravec, remeselníci sa dovtedy registrovali len cez prácu. „Viktor za mnou prišiel s tým, že by sa dalo využiť modrotlač na lyže. Tak sme sa do toho pustili,“ priblížil modrotlačiar Rabada.

Na snímke modrotlačové lyže a ich autori, vľavo Viktor Devečka, vpravo modrotlačiar Matej Rabada.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Najväčšia výzva pri výrobe modrotlačových lyží bola podľa Devečku nájsť spôsob, ako správne aplikovať plátno do konštrukcie lyže. „Išlo mi o to, aby bolo originálne plátno zapracované priamo v lyži. To sa nám podarilo. Vybrali sme ľanové plátno, nakoľko má technické vlastnosti, ktoré nám vyhovujú,“ povedal.

Remeselníci následne začali experimentovať s tým, akú hrúbku látky použijú, ktorý vzor sa hodí po vizuálnej stránke a takisto skúšali rôzne odtiene modrotlače. „Prototypov sme urobili sedem párov, z toho sme vytvorili dve modelové rady. Tieto dve rady majú dva rozdielne dizajny. Záujemcovia ich môžu vidieť u mňa v Liptovskom Mikuláši, donedávna boli na výstave v Galérii Petra Michala Bohúňa. Na lyže je už predobjednávkový formulár, túto sezónu budú k dispozícii,“ uviedol Devečka.

Podľa Rabadu bola príroda vždy inšpiráciou pre modrotlačové vzory, preto sú aj vzory na lyžiach prírodné. „Rozdiel je len v štylizácii, teraz je prispôsobená súčasným trendom a dizajnu,“ vysvetlil modrotlačiar.

Piaty ročník festivalu zážitkov, atrakcií, hudby a jedla pri akvaparku v Liptovskom Mikuláši priniesol aj pokus o vytvorenie slovenského rekordu v liptovskom odzemku či historickú prezentáciu regiónu. Podľa Kataríny Šarafínovej z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov si na dvojdňovom festivale každoročne nájdu program najrôznejšie vekové kategórie.

Hlavným festivalovým dňom je sobota. Dopoludnie a skoré popoludnie bolo venované najmä deťom. Deti zabavila kúzelná mágia vďaka Talostanovi či zábavno-vzdelávacie predstavenie experimentov cez program Kúzelná fyzika. Súčasťou podujatia boli aj folklórne vystúpenia, koncerty či workshopy. „Liptovfest nie je štandardný letný festival, ponúka všehochuť toho najlepšieho z regiónu Liptov. Návštevníci tu môžu zažiť Liptov z viacerých strán – vychutnajú si súčasnosť, minulosť, tradíciu, moderné a zaujímavé atrakcie, výborné jedlo. Je to mix chutí a vôní Liptova,“ povedala Šarafínová.

Podujatie spolu partnermi zorganizovalo OOCR Región Liptov. Používa naň aj prostriedky z dotácie ministerstva dopravy vo výške 15.000 eur.