Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Prvé venčovisko v Žiline má vychovávať psov i ich majiteľov

ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Občianske združenie plánuje plochu využiť aj na informatívne prednášky pre žiakov základných škôl.

Žilina 3. októbra (TASR) – Prvé žilinské venčovisko, ktoré dnes otvorili na sídlisku Solinky, má naučiť psov správať sa medzi ľuďmi i psami a ich majiteľov má naučiť odpratávať psie exkrementy. Pre TASR to povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Občianskeho združenia (OZ) K-7 Psovodi a záchranári SR Peter Bátory.

Venčovisko by podľa neho malo nabádať majiteľov psov využívať oficiálny priestor, ktorý vyhradilo mesto Žilina a nechodiť so psami pomedzi paneláky na sídlisku. „Rozloha oplotenej časti s prekážkami je 400 metrov štvorcových. Celkovo je vyhradený priestor 2500 metrov štvorcových, ktorý sa bude kosiť a udržiavať. Sú tu rozmiestnené lavičky, aby si ľudia mohli posedieť, prípadne vymeniť skúsenosti. Oplotený areál je otvorený 24 hodín denne,“ informoval Bátory.

Pri realizácii projektu pomohol grant od mesta Žilina

Podľa členky predstavenstva OZ K-7 Psovodi a záchranári SR Ľubice Bátoryovej vznikol projekt vďaka podpore 2300 eur z grantového systému mesta Žilina. „Ďalšie prostriedky dalo naše občianske združenie formou dobrovoľnej práce a materiálneho vybavenia. Chceme, aby tu ľudia prišli socializovať psíky, ale aj precvičiť základnú poslušnosť a ovládateľnosť. Sú tu tri základné prekážky, pri ktorých sa dajú modifikovať skoky, šikmé plochy, nábehy na výšky. Myslíme si, že je tu dosť voľnej plochy, aby sa dala zvládnuť základná poslušnosť,“ uviedla Bátoryová.

Zároveň upozornila, že majiteľ psa musí aj v ohradenom venčovisku dodržiavať všeobecne záväzné nariadenie mesta Žilina. „Stále musí mať psíka pod dozorom, aby ho dokázal ovládať. Platí tu aj to, že psie exkrementy každý upratuje sám do pripraveného koša. Snažíme sa do budúcnosti zohnať sponzora, ktorý by minimálne na šesť až osem mesiacov dotoval papierové recyklovateľné vrecúška na psie exkrementy. S tým, že by sme ich sem dávali bezplatne,“ povedala Bátoryová.

OZ plánuje plochu využiť aj na informatívne prednášky pre žiakov základných škôl. „Napríklad na tému Ja a môj pes v meste. Deti treba učiť aké sú zodpovednosti, práva a povinnosti, ale aj ako sa prejavuje agresívny pes, aký je nebezpečný pes, aké plemená by sa teoreticky v budúcnosti mohli definovať ako bojové. Chceme využiť aj špeciálne cvičených psov, ktorí sú ovládateľní a vedia ukázať nejaké názorné situácie,“ uzatvorila členka predstavenstva OZ K-7 Psovodi a záchranári SR.