Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prvý septembrový víkend bude Bratislava sviatkom remesiel a folklóru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na festivale predvedú svoje majstrovstvo a ponúknu najkvalitnejší sortiment výrobkov zruční majstri a ľudovoumeleckí výrobcovia z celého Slovenska.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) pripravuje svoje tradičné vrcholné podujatie Dni majstrov ÚĽUV. Jeho 27. ročník, ktorého súčasťou bude aj pestrý program, sa uskutoční 2. a 3. septembra v centre Bratislavy.

"Na festivale predvedú svoje majstrovstvo a ponúknu najkvalitnejší sortiment výrobkov zruční majstri a ľudovoumeleckí výrobcovia z celého Slovenska. Budú remeselné dielne, hry a zábavky pre deti, hudobno-tanečné vystúpenia, finalisti súťaže Zem spieva, tradičná kuchyňa aj módna prehliadka," informuje Andrea Orelová z ÚĽUV-u.

Podľa nej Hviezdoslavovo námestie sa tak pomyselne rozdelí na západoslovenský, stredoslovenský a východoslovenský kraj, kde návštevníci môžu stretnúť hrnčiarov, kováčov, tkáčky, krasličiarky, paličkárky, drevorezbárov, drotárov a veľa iných výrobcov, ktorí zachovávajú tradičnú remeselnú výrobu.

Počas dvoch dní sa na Hlavnom námestí a v altánku na Hviezdoslavovom námestí predstavia viaceré folklórne súbory, ženská spevácka skupina Trnki v sprievode ľudovej hudby Muzička, finalisti z televízneho programu Zem spieva (sestry Matákové, Peter Vajda, Miro Buzrla), interpreti world-music (skupiny Banda, Karpatské horké) a mnohí iní.

V Škole remesiel ÚĽUV si deti vyskúšajú prácu s hlinou, drôtom, šúpolím či textilom a na Primaciálnom námestí sa zahrajú do sýtosti tak, ako kedysi ich starí rodičia. Nebude chýbať ani drevený kolotoč na ručný pohon, školička tanca, zapletanie vrkočov, vystúpenia detských folklórnych súborov ani bábkové divadlo.

Opäť je v programe udelenie titulu Majster ľudovej umeleckej výroby, ktorým sa od roku 1959 môže hrdiť 412 tvorcov. ÚĽUV tento čestný titul udeľuje od roku 2014 s Ministerstvom kultúry SR. V sobotňajšom galaprograme v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava si toto ocenenie za rok 2017 prevezme šesť nových majstrov.