Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Pod Tatrami zorganizujú rekreačný pobyt pre deti z Ukrajiny

Na archívnej snímke pohľad na panorámu Vysokých Tatier. Foto: TASR Adriána Hudecová

Súčasťou rekreačného pobytu pre ukrajinské deti je kultúrny a spoločenský program.

Prešov 9. augusta (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) organizuje tento týždeň rekreačný pobyt pre deti z Ukrajiny. V škole v prírode Detský raj v Tatranskej Lesnej je ubytovaných celkovo 71 detí priamo zasiahnutých vojnovým konfliktom. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová s tým, že ide o ďalšiu z foriem pomoci, ktorú poskytuje Ukrajine počas pretrvávajúcej krízy.

Pobyt pod Tatrami sa začal v nedeľu (6. 8.) a skončí sa v piatok (11. 8.). Nesie sa v duchu športových aj spoločenských aktivít. Z Chmeľnického kraja pochádza 35 detí a zo Zakarpatskej oblasti ďalších 36. PSK pobyt zabezpečuje personálne, technicky, organizačne aj finančne.

Podľa Jeleňovej deťom sprostredkúva nové zážitky, ale ponúkajú aj odbornú zdravotnú či psychologickú pomoc. "Do Detského raja pricestovalo celkovo 79 osôb z Ukrajiny, okrem detí a mládeže je to tiež osemčlenný sprievodný tím dospelých. Nechýbajú tu štyria slovensko-ukrajinsky hovoriaci animátori, zdravotník aj psychológ, ktorý mapuje psychické zdravie hostí a v prípadne potreby je pripravený poskytnúť im odbornú pomoc," uviedla.

Súčasťou rekreačného pobytu pre ukrajinské deti je kultúrny a spoločenský program. Zahŕňa ľahkú turistiku po okolitých prírodných lokalitách, návštevu jaskýň a múzeí v podtatranskom regióne, športové a spoločenské hry či rôzne skupinové a individuálne voľnočasové aktivity. "Realizovať sa môžu aj vďaka podpore Krajskej nadácie PSK pre podporu rodiny a Dobrovoľnému hasičskému zboru mesta Prešov," dodala.