Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Publikácia o histórii Nových Zámkov sa dočkala slovenského prekladu

Erb mesta Nové Zámky Foto: Heraldický register

Kniha púta pozornosť nielen svojím rozsahom 284 strán a grafickým spracovaním, ale predovšetkým obsahom.


Nové Zámky 21. januára (TASR) – Slovenská podoba populárno-náučnej publikácie Nové Zámky o najstarších dejinách mesta sa v týchto dňoch dostáva k čitateľovi. Autorom publikácie je novozámocký historik a lokálpatriot Sándor Strba, ktorý ju vydal v maďarskom jazyku koncom roka 2014. Po roku vznikla aj jej slovenská podoba v preklade Jitky Rožňovej a Daniely Kapitáňovej. „Veríme, že publikácia nájde uplatnenie aj na hodinách dejepisu v základných či stredných školách,“ skonštatovala Rožňová.

Publikácia Nové Zámky púta pozornosť nielen svojím rozsahom 284 strán a grafickým spracovaním, ale predovšetkým obsahom. V jednotlivých kapitolách autor zrozumiteľným a názorným spôsobom približuje najranejšie dejiny mesta od prvých stôp osídlenia až do zbúrania hradu. Osobitnú pozornosť venuje obdobiu 17. až 18. storočia, počas ktorého zohrávali Nové Zámky kľúčovú úlohu nielen v celoštátnom, ale aj celoeurópskom kontexte. Čitateľ získa informácie o významných historických momentoch, akými boli vznik prvých osád, výstavba prvého a druhého hradu, o jeho funkcii v čase protihabsburských stavovských povstaní, o úlohe Nových Zámkov v čase tureckej okupácie, ale aj o udelení mestských práv či o postavení mesta v čase kuruckého hnutia.

Sándor Strba nezabúda ani na novozámocké osobnosti, legendy a pamiatky, ktoré sa spájajú s týmto obdobím. Textovú časť dopĺňa bohatý obrazový materiál a malý slovník historických pojmov. Vzniku publikácie predchádzala dlhoročná odborná príprava – štúdium archívnych materiálov, historických prameňov, zhromažďovanie informácií a fotografií, rozhovory s historikmi a archeológmi. V budúcnosti by k prvej časti knihy mali pribudnúť aj ďalšie, ktoré priblížia novšie etapy bohatej histórie Nových Zámkov.