Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Púchov pozastaví členstvo v ZMOS, združenie vraj neplní svoju funkciu

Rozhodli o tom poslanci púchovského mestského zastupiteľstva na svojom marcovom zasadnutí. Ich rozhodnutie oznámi primátor Púchova Marián Michalec vedeniu ZMOS v najbližších dňoch.

Púchov 22. marca (TASR) – Mesto Púchov pozastaví svoje členstvo v Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS). Rozhodli o tom poslanci púchovského mestského zastupiteľstva na svojom marcovom zasadnutí. Ich rozhodnutie oznámi primátor Púchova Marián Michalec vedeniu ZMOS v najbližších dňoch.

„Rozumiem rozhodnutiu poslancov mestského zastupiteľstva. ZMOS nie je dlhodobo schopný si udržať príslušný rešpekt a reálne ovplyvňovať dianie ktorejkoľvek vlády tak, aby sa v dôsledku jej počínania situácia v mestách a obciach nezhoršovala. Tisíce eur určených na členské v ZMOS môže mesto použiť na ihriská, zeleň či lavičky pre ľudí,“ priblížil Michalec.

Ako dodal, mestám a obciam na Slovensku permanentne štát berie peniaze pre občanov a súčasne ukladá ďalšie finančne náročné povinnosti, na ktorých riadne plnenie nie sú jeho ministerskí úradníci už viac spôsobilí. „Na rozflákanie 2,5 miliardy eur na nefunkčný MOKYS a nákupy motorových člnov bez motorov sú spôsobilí až príliš,“ zdôraznil Michalec.

Pripomenul, že hoci ešte nie je zložená nová vláda, jej budúci predstavitelia oznamujú ďalšie zmeny v daniach za nehnuteľnosti, a to bez akejkoľvek komunikácie so ZMOS, bez jeho súhlasu či vyjadrenia sa samotných miest a obcí, ktorým táto daň prináleží.

Keby ste boli na snemoch ZMOS, uvideli by ste zástupcov všetkých doterajších vlád - Dzurindovej, Radičovej aj Ficovej, ako sa vždy po úvodných zdraviciach a zaťapkaní zdvihnú a odídu. Starostovia a primátori môžu o problémoch samosprávy diskutovať s transparentmi,uzavrel Michalec s tým, že ak by sa situácia zlepšila, púchovská samospráva prehodnotí opätovné členstvo v ZMOS.

TASR sa pokúsi získať stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska.