Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

R. Fico a R. Kaliňák odovzdali dobrovoľným hasičom nové vozidlá

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nové autá sa v sobotu odovzdávali v piatich obciach.


Ružiná 4. júla (TASR) – Deväť obcí v okresoch Lučenec a Rimavská Sobota dostalo dnes nové a repasované hasičské vozidlá, ktoré poslúžia miestnym dobrovoľným hasičským zborom (DHZ). Ich zástupcovia si prevzali kľúče od automobilov z rúk podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka a prezidenta Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého. Do piatich obcí ich spolu s nimi prišiel osobne odovzdať aj premiér Robert Fico. Jeho prvou zastávkou bola Ružiná v okrese Lučenec.

Ako pre TASR uviedol starosta Ružinej Jozef Líška, hoci DHZ v obci má tri autá, chceli Tatru 148, s ktorou sa dostanú aj do ťažkých a náročných terénov. Minister Kaliňák im vyšiel v ústrety.

"Auto je v stopercentnom stave, má takmer trikrát väčšiu zásobáreň vody než naše autá," uviedol starosta. Tie majú okolo 2,5 tisíc litra vody, ich nová tatrovka až 6,5 tisíc litra. Pokrstili ju šampanským a nazvali "Fajčíčka". Ako Líška vysvetlil, Jozef Fajčík sa zaslúžil o rozvoj DHZ v obci. Zahynul pri hasení požiaru v roku 2012. Dnes, pri slávnostnom odovzdávaní techniky, si ho všetci uctili minútou ticha.

DHZ v Ružinej má 15 aktívne pôsobiacich členov, ktorí sú schopní vo voľnom čase pomáhať pri hasení požiarov a pri zásahoch nasadzovať i vlastný život. Ďalších desať starších členov vypomáha podľa potreby.