Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

R. Kusý kritizuje parkovaciu politiku, hovorí o chaose v pravidlách

Na archívnej snímke starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Rudolf Kusý. Foto: TASR - Jakub Kotian

Bratislava je džungľa rôznych pravidiel, značení a aplikácií, ktoré sú v jednotlivých mestských častiach iné, skonštatoval Kusý.

Bratislava 9. septembra (TASR) – Starosta bratislavského Nového Mesta a kandidát na primátora Bratislavy v jesenných komunálnych voľbách Rudolf Kusý kritizuje parkovaciu politiku v hlavnom meste. Bratislava podľa neho nemá jednotný a zrozumiteľný parkovací systém, v súvislosti s reguláciou parkovania, ktorú zaviedol súčasný primátor Bratislavy a opätovný kandidát Matúš Vallo, hovorí o parkovacom chaose. Magistrát odkázal, že sa ku kritike nebude vyjadrovať.

"Bratislava je džungľa rôznych pravidiel, značení a aplikácií, ktoré sú v jednotlivých mestských častiach iné," skonštatoval Kusý poukazujúc na to, že Bratislavčania sa nevedia v "chaotických" pravidlách zorientovať.

Mestská časť Nové Mesto bolo podľa Kusého samosprávou, ktorá parkovaciu politiku zavádzala medzi prvými. Riešiť chcela problematické parkovanie pre obyvateľov, keďže ulice sa zmenili na odstavné parkoviská pre autá tých, ktorí do Bratislavy dochádzajú. Parkovacia politika, ktorú zavádza hlavné mesto, však podľa neho chce niečo iné, ako to, čo bolo snahou mestskej časti. Je presvedčený, že sa z nej stala nová, ktorá má Bratislavčanov prinútiť prestať používať autá. Súhlasí síce s tým, že v hlavnom meste treba znížiť počet áut, kľúčom však podľa neho je motivovať obyvateľov, aby dobrovoľne prestúpili do mestskej hromadnej dopravy (MHD), nie nútiť ich k tomu prostredníctvom nových daní.

Riešenie vidí Kusý v zjednotenom a zrozumiteľnom systéme parkovania v celej Bratislave a v zvýhodnení Bratislavčanov. Navrhuje preto napríklad prvé auto pre Bratislavčanov bezplatne v celej Bratislave či bezplatné parkovanie pre nich s výnimkou zón, kde je "pretlak" áut.

Bratislavský magistrát odkázal, že k tejto kritike sa vyjadrovať nebude. "Nebudeme reagovať na pána Kusého. K parkovacej politike vrátane jej úprav a zmien pripravujeme samostatnú komunikáciu budúci týždeň," povedala v reakcii pre TASR hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

Bratislavský parkovací asistent (PAAS), kde platí mestská parkovacia politika, začal platiť začiatkom roka v prvých troch lokalitách, a to na Tehelnom poli v Novom Meste, Dvoroch 4 v Petržalke a Krasňanoch v Rači. Odvtedy sa pridali aj štyri zóny v Ružinove a jedna zóna v Starom Meste. Koncom mesiaca sa majú zapojiť ďalšie dve ružinovské zóny.