Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

R. Raši: Okres Michalovce sa rozbehol dobre

Richard Raši, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Vicepremiér počas svojej pracovnej cesty navštívil aj Súkromnú základnú školu pre žiakov s autizmom v Klokočove, na ktorej rekonštrukciu vláda prispela sumou 20.000 eur.

Michalovce/Strážske 7. októbra (TASR) – Okres Michalovce, pre ktorý vláda koncom júna schválila akčný plán, má oproti iným menej rozvinutým okresom na jeho realizáciu nie päť, ale len tri a pol roka. Priority, ktoré si okres zvolil na budúci rok, zhodnotil podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši počas svojho pracovného programu na východe Slovenska v pondelok kladne.

"Okres Michalovce je výnimočný v tom, že to, čo iné okresy, ktoré boli zaradené do tohto programu, mali naplánované na päť rokov, okres Michalovce má ambíciu stihnúť za tri a pol roka. Zatiaľ sa rozbehli dobre. Keď to takto pôjde ďalej, môžu to splniť," uviedol Raši pre TASR. Vláda počas svojho výjazdového rokovania v júni schválila pre okres regionálny príspevok vo výške viac ako 4 milióny eur a tiež prostriedky z eurofondov v objeme viac ako 70 miliónov eur. Hlavným cieľom investícií má byť podľa Rašiho slov vytvorenie nových pracovných miest. "Plán je do roku 2022 vytvoriť 824 nových pracovných miest," povedal.

Ako TASR informovala prednostka Okresného úradu v Michalovciach Jana Cibereová, výbor ustanovený k realizácii akčného plánu len nedávno schválil priority na budúci rok. Podľa jej slov pôjde o projekty podporujúce obce, cestovný ruch a životné prostredie spolu v sume 2.800.000 eur.

Vicepremiér počas svojej pracovnej cesty navštívil aj Súkromnú základnú školu pre žiakov s autizmom v Klokočove, na ktorej rekonštrukciu vláda prispela sumou 20.000 eur. Podľa slov jej riaditeľky Marianny Maruničovej mohli vďaka finančnej podpore rozšíriť svoje kapacity. V škole vznikli tri nové triedy, bezpodnetová miestnosť, sociálne zariadenia a zázemie pre pedagogický personál. Škola tak vo štvrtom školskom roku svoje existencie zvýšila svoju kapacitu z 11 na 29 detí. Ako Maruničová pre TASR uviedla, vďaka rekonštrukčným prácam budú môcť na budúci rok prijať do svojho zariadenia ďalších 12 detí.

Predmetom Rašiho stretnutia s primátorom mesta Strážske Vladimírom Dunajčákom bola rozsiahla rekonštrukcia miestneho klziska. Ako Dunajčák pre TASR uviedol, projekt v súčasnosti čaká na elektronickú aukciu, predpokladané náklady predstavujú sumu 600.000 eur. Vláda v júni na jeho realizáciu prispela mestu 50.000 eur, po pondelkovom stretnutí má samospráva prisľúbených ďalších 200.000 eur, ktoré majú, podľa Rašiho slov, pochádzať z regionálneho príspevku akčného plánu. Samospráva by projekt ekologického klziska rada zrealizovala už túto zimu.

Počas svojho pobytu v Strážskom tiež Raši navštívil lokálnu pekáreň, ktorá má takisto získať podporu z regionálneho príspevku na vytvorenie nových pracovných miest. "Ide nám o to, aby sa podnikateľské subjekty v menej rozvinutých okresoch, kde je miera nezamestnanosti výrazne vyššia ako inde na Slovensku, podporovali, aby vytvárali pracovné miesta, ponúkali prácu domácim ľuďom a aby boli aj konkurencie schopní, aby ich nepohltili veľké reťazce, ktoré zamestnávajú ľudí mimo týchto okresov," vysvetlil Raši.