Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

R. Raši považuje vyjadrenia splnomocnenca P. Polláka za zavádzajúce

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák dnes vyzval mesto Košice a mestskú časť Lunik IX, aby začali riešiť situáciu s Rómami. K tomuto kroku pristúpil po nedávnom úmrtí dvoch detí na Luníku IX a v osade Mašličkovo. Na snímke vľavo Marcel Šaňa, starosta Mestskej časti Luník IX, vpravo Peter Pollák, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity. Vpravo v pozadí je sídlisko Luník IX. Košice, 7. januára 2016. Foto: TASR/Milan Kapusta

Primátor Raši tvrdí, že Polláka upozornil na situáciu v danej lokalite a vyzval ho, aby poslal svoj návrh vhodnej formy bývania.

Košice 8. januára (TASR) – Košický primátor Richard Raši považuje štvrtkové (7.1.) vyjadrenia splnomocnenca vlády pre rómske komunity Petra Polláka na adresu mesta za zavádzajúce. Ten kritizoval postoj mesta po návšteve sídliska Lunik IX a lokality Mašličkovo, kde (1.1. a 3.1.) zomreli dve deti.

„Mesto Košice bolo oprávneným žiadateľom na podporu projektov v bývalom programovom období v rámci Lokálnych stratégií komplexného prístupu. Mesto nepredkladalo projekty a nevyužilo všetky existujúce možnosti dostatočne. Nevyužili finančné zdroje na zvyšovanie zamestnanosti a na podporu technológií, v rámci ktorých by sa zamestnali Rómovia. Nepožiadali o finančné zdroje na výstavbu nájomných bytov nižšieho štandardu zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ uviedol vo štvrtok na novinárskom brífingu vládny splnomocnenec Peter Pollák.



Primátor Raši tvrdí, že Polláka upozornil na situáciu v danej lokalite a vyzval ho, aby poslal svoj návrh vhodnej formy bývania. Raši tvrdí, že odpoveď od úradu dostali, ale nebola tam zmienka o možnosti poskytnutia dotácie napríklad na zakúpenie unimobuniek. „Pýtam sa, kde bola v máji 2015, keď som zaslal moju prosbu pánovi splnomocnencovi Pollákovi o súčinnosť pri riešení hrozivej situácie v lokalite Mašličkovo, jeho ochota poskytnúť pomoc? Bolo potrebné čakať na tragédiu dvoch maloletých detí a následne „veľkoryso“, pred médiami takúto pomoc ponúknuť? Čo sa týka návrhov na riešenie situácie v sugestívne ladenom liste pána Polláka musím skonštatovať, že akceptujeme akúkoľvek pomoc z jeho strany v plnom rozsahu, len škoda, že prichádza tak neskoro,“ povedal Raši.

Košický primátor zároveň tvrdí, že sa zapojili do národného projektu Take Away, aby mohli čerpať investičné prostriedky z Operačného programu Ľudské zdroje na zmiernenie situácie na Luniku IX aj v lokalite Mašličkovo. „Chcem veriť, že naša účasť v národnom projekte pomôže situáciu riešiť, i keď o tom mám už v súčasnej dobe značné pochybnosti, nakoľko (na rozdiel od Implementačnej agentúry MPSVaR), Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske menšiny do dnešného dňa nevypísal výzvy na podporu sociálnej práce v teréne, čo, samozrejme, znevýhodňuje práve 150 obcí zaradených do národného projektu,“ dodal.

Mesto nie je naklonené myšlienke Polláka, aby sa unimobunky z Nižnej Myšle presunuli na Lunik IX. „Ide o komfortne vybavené dvojizbové kontajnerové byty, resp. samostatné domy na úrovni bytov I. kategórie, a nie unimobunky. Mesačné náklady na bývanie v nich, vzhľadom na vyhrievanie a varenie elektrickou energiou, sa približujú k sume 300 eur mesačne, čo nie je vhodné pre skupinu rodín žijúcu v Mašličkove. Navyše, tieto rodiny si svoje pôvodné byty na Luniku IX samy zdevastovali až tak, že celé obytné domy mali silne narušenú statiku, a preto museli byť z dôvodu ohrozenia zdravia a životov ich obyvateľov zbúrané,“ pripomenul košický primátor.

Dodal tiež, že podporu na výstavbu novej bytovky, ktorú minulý rok dokončili, a rozšírenie komunitného centra na Luniku IX nedostali z úradu splnomocnenca, ale z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.