Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

V Rimavskej Sobote vystavujú keramiku objavenú na pohrebisku v Drni

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Laténsku keramiku objavenú v Drni múzeum vystavuje v rámci stálej vlastivednej expozície múzea. Verejnosť ju môže obdivovať do konca februára.

Rimavská Sobota 10. februára (TASR) – Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vystavuje v rámci prezentačnej aktivity predmet mesiaca laténsku keramiku z 3. až 2. storočia pred Kristom objavenú na žiarovom pohrebisku v obci Drňa. TASR o tom informoval archeológ múzea Alexander Botoš.

"Pohrebisko v Drni sa zaraďuje medzi najvýznamnejšie keltské pohrebiská v Karpatskej kotline, na ktorom boli žiarovým spôsobom pochovaní aj vrcholní predstavitelia keltskej spoločnosti. Ďalšie významné osídlenie v dobe laténskej je známe z obce Včelince, kde boli okrem iného objavené zvyšky keltskej hrnčiarskej pece s keramickými nálezmi," priblížil Botoš.

Znalosť produkcie keramických nádob bola podľa archeológa GMM v Karpatskej kotline známa od mladšej doby kamennej, keď boli keramické nádoby tvarované voľne v rukách. K zmene technológie produkcie keramiky došlo až v dobe laténskej, teda mladšej dobe železnej. "Na území historickej župy Gemer-Malohont sa v období 3. až 2. storočia pred Kristom prvýkrát objavuje keramika zhotovovaná na nožnom hrnčiarskom kruhu," dodal Botoš.

Laténsku keramiku objavenú v Drni múzeum vystavuje v rámci stálej vlastivednej expozície múzea. Verejnosť ju môže obdivovať do konca februára.