Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

R. SOBOTA: V rozpočte našli peniaze na bazén, aj na opravu škôlok

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zmenu v rozpočte dosiahol procedurálnym návrhom mestský poslanec Štefan Baláž.

Rimavská Sobota 20. marca (TASR) - Samospráva Rimavskej Soboty bude tento rok hospodáriť so sumou takmer 13 miliónov eur. Mestské zastupiteľstvo sa rozpočtom zaoberalo od konca minulého roka už niekoľkokrát. Definitívne ho schválili až 19. marca večer. Ako pre TASR povedal primátor mesta Jozef Šimko, napokon sa vrátili k takmer pôvodnému návrhu.

V rozpočte Rimavskej Soboty počítajú tento rok s prebytkom 13.000 eur. Medzi priority mesta patrí oprava materských škôl, stavba infraštruktúry v časti Sobôtka a dokončenie 50 metrového bazéna v rekreačnej oblasti Kurinec. Primátor je so schváleným rozpočtom spokojný. "Dovolím si povedať, že rozpočet je na 98 percent zhodný s návrhom, ktorý som predkladal v decembri 2012. Som s ním spokojný, no môžem len skonštatovať, že sme sa tri mesiace úplne zbytočne hádali," povedal Šimko.

Zmenu v rozpočte dosiahol procedurálnym návrhom mestský poslanec Štefan Baláž. Podľa jeho návrhu prispeje samospráva Mestskému kultúrnemu stredisku sumou 230.000 eur, čo je o 10.000 viac, ako bolo v pôvodnom návrhu. Na dobudovanie bazéna odhlasovali poslanci 265.000 eur. Do zateplenia budov materských škôl investujú 110.000 eur a 85.000 na ich rekonštrukciu. Po 7000 eur pôjde na opravu sociálnych zariadení v Základnej škole P. Dobšinského a aj na opravu strechy Centra voľného času Relax, 8000 eur na výbavu školskej jedálne v ZŠ Š. M. Daxnera.

"Nemohli by sme si dovoliť tieto investície, keby sme do rozpočtu nedostali 413.000 eur. Získame ich znížením základného imania vo firme, ktorá zabezpečuje v meste teplo. Mesto má v nej svoj podiel a znížením základného imania sa nič zásadné nemení. Jediný problém je v tom, že tieto peniaze prídu na účet mesta až niekedy na jeseň. Dovtedy s opravami škôl nemôžeme čakať, takže predpokladám, že niekedy v apríli predložím do mestského zastupiteľstva návrh na preklenovací úver," skonštatoval primátor.