Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Vianočná kapustnica v Rimavskej Sobote propaguje mesto

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR – František Iván

Marián Štúrik, hovorca občianskeho združenia Naša Sobota považuje za fenomén celej akcie spolupatričnosť a nezištnosť.

Rimavská Sobota 11. decembra (TASR) – Umožniť ľuďom z regiónu stretávať sa a zároveň spropagovať krásu historického Hlavného námestia v Rimavskej Sobote je zámerom súťažného podujatia Vianočná kapustnica, ktoré každoročne v predvianočnom období organizuje miestne občianske združenie (OZ) Naša Sobota. Podľa slov jeho hovorcu Mariána Štúrika nápad na takúto akciu vznikol v kolektíve členov OZ pred štyrmi rokmi.

„Uvedomujeme si, že práve v tejto hektickej dobe, plnej technológií a počítačov je práve na stretávanie ľudí veľmi malý priestor. Ľudia viac komunikujú prostredníctvom internetu a sociálnych sietí,“ vysvetlil Štúrik. Keďže prvý ročník mal podľa jeho slov veľký úspech, usporiadali aj druhý, ktorý bol ešte úspešnejší. „Tak sa z akcie stala určitá tradícia, ktorú chceme zachovať aj naďalej,“ dodal.

Ako pokračoval, predvianočné obdobie vybrali na organizovanie podujatia, pretože ľudia majú v tomto čase k sebe bližšie. „Je to obdobie, keď sa stretáva celá rodina a my aj celú spoločnosť považujeme za jednu veľkú rodinu. Ako sa teda symbolicky členovia rodiny stretávajú pri vianočnom stromčeku, my sme zaviedli tradíciu stretávania sa ľudí na Hlavnom námestí,“ objasnil hovorca OZ Naša Sobota.

Počet súťažných tímov má podľa jeho slov každoročne vzostupnú tendenciu. „Do aktuálneho ročníka, ktorý sa koná 15. decembra, sa zatiaľ prihlásilo 65 tímov. Registrácia je však možná až do poslednej chvíle, takže ich konečný počet spoznáme až tesne pred súťažou,“ objasnil Štúrik s tým, že prihlásiť sa môže každý. Svoj tím si tak môže vytvoriť obec, firma, alebo aj politická strana, či akékoľvek združenie ľudí.

Za fenomén celej akcie považuje spolupatričnosť a nezištnosť. „Ľudia si sami donesú vybavenie na varenie aj potrebné ingrediencie. Uvarenú kapustnicu však nepredávajú, ale bez nároku na akúkoľvek finančnú odmenu ju rozdajú svojim známym a iným návštevníkom,“ ozrejmil hovorca, podľa ktorého aj celá suma zo štartovného ide na nevyhnutné výdavky spojené s organizovaním podujatia a na záverečný ohňostroj.