Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

R. Vinczeová je prvou ženou vo funkcii generálneho dozorcu ECAV

Novou generálnou dozorkyňou Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) sa stala Renáta Vinczeová (na snímke). Slávnosť inštalácie sa uskutočnila v sobotu 18. februára 2023 v evanjelickom kostole Svätého Ducha v Nitre. Foto: TASR- Henrich Mišovič

Generálny dozorca je v evanjelickej cirkvi najvyššia funkcia, v ktorej môže byť neordinovaný (laický) člen cirkvi.

Nitra 18. februára (TASR) – Novou generálnou dozorkyňou Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) sa stala Renáta Vinczeová. Slávnosť inštalácie sa uskutočnila v sobotu v evanjelickom kostole Svätého Ducha v Nitre. "Akt uvedenia nového dozorcu je ešte výnimočnejší tým, že prvýkrát v histórii ECAV na Slovensku bola do najvyššej funkcie zvolená žena," informovala mediálna tajomníčka ECAV Jana Nunvářová.

Vinczeová bola zvolená vo voľbách, na ktorých sa zúčastňujú všetci členovia cirkvi. O výsledku volieb boli cirkevné zbory informované začiatkom decembra minulého roka. Počas 15-dňovej apelačnej lehoty nebola proti výsledku volieb podaná žiadna žaloba. Cirkevní predstavitelia ECAV sa volia na šesť rokov. Voľba generálnej dozorkyne Vinczeovej nadobudla právoplatnosť 20. decembra 2022, jej funkčné obdobie uplynie 20. decembra 2028.

Generálny dozorca je v evanjelickej cirkvi najvyššia funkcia, v ktorej môže byť neordinovaný (laický) člen cirkvi. Spolu s generálnym biskupom, ordinovaným (duchovným) členom, tvoria predsedníctvo cirkvi a jej štatutárnych zástupcov.