Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Hagarovej v Bratislave by sa do konca februára stavať nemalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Stavebné povolenie je v súčasnosti v odvolacom konaní.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Starosta bratislavskej mestskej časti Rača sa dnes dohodol s investorom IRP Invest, že minimálne do konca februára budúceho roka nezačne na Hagarovej ulici stavať polyfunkčný dom, a to aj keby jemu vydané stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť. To je v súčasnosti v odvolacom konaní. Poslanci račianskeho miestneho zastupiteľstva zároveň v utorok (28.10.) schválili zámenu pozemkov vo vlastníctve Rače za časť pozemku investora, na ktorom plánoval stavať.

Račiansky starosta Peter Pilinský sa po utorňajšom (28. 10.) zasadnutí poslancov stretol s investorom a dohodol sa s ním, že so stavebnými prácami počká do najbližšieho rokovania bratislavského mestského zastupiteľstva v novom roku. „Aj kladné rozhodnutie o zámene račianskych pozemkov za pozemky na Hagarovej je živnou pôdou pre ďalšie rokovanie s investorom a opätovné predloženie materiálu na meste v ďalšom volebnom období,“ povedal.

Podľa starostu boli investorovi doteraz za pozemok na Hagarovej ulici ponúknuté viaceré pozemky, časť z nich patrí mestskej časti a časť bratislavskej samospráve. Na utorňajšom zastupiteľstve sa schválili pozemky vo vlastníctve Rače, v blízkosti kultúrneho strediska Elán. „Ak jeden zo subjektov zámenu neschváli, tak k zámene logicky nemôže dôjsť. Aj napriek neschváleniu zámeny na pôde mesta rokovanie s investorom pokračovalo a určite nám pomohlo aj rozhodnutie našich poslancov,“ povedal pre TASR Pilinský.

Mestská časť chce zameniť spolu 746 štvorcových metrov (m2) svojich pozemkov, ktoré boli znaleckým posudkom ohodnotené na viac ako 82.000 eur, za časť parcely investora s rozlohou 280 m2 z celkovej výmery 1730 m2. Hodnota tejto časti pozemku je vyčíslená na viac ako 70.000 eur. Račianska samospráva tvrdí, že pri uvedenej zámene by nebola stratová, pretože ide o imaginárne hodnoty a tieto pozemky neodrážajú reálnu cenu pozemkov na realitnom trhu.

Bratislavskí mestskí poslanci však na poslednom rokovaní pred komunálnymi voľbami neschválili zámenu takmer 5500 m2 mestských pozemkov za 1450 m2 parciel investora. Rozdiel v hodnote nehnuteľností bol totiž viac ako pol milióna eur.

IRP Invest s návrhom zámeny pozemkov s Račou súhlasí

Spoločnosť IRP Invest s návrhom zámeny pozemkov s račianskou samosprávou súhlasí. Nebráni sa však rokovaniu o zámene pozemkov s bratislavským magistrátom. Zároveň potvrdzuje, že má naďalej záujem realizovať plánovanú výstavbu domu. Uviedla to vo vyhlásení pre TASR právna zástupkyňa IRP Invest Jana Andelová.

Investor zobral na vedomie stanovisko starostu mestskej časti Rača Petra Pilinského, ktorý deklaroval záujem hľadať ďalšie alternatívy riešenia vzniknutej situácie. "IRP Invest má záujem na realizovaní plánovaného projektu, ktorý je v súlade s platnými právnymi predpismi Slovenskej republiky," povedala Andelová. Ako dodala, investor sa nebude vyjadrovať k výsledku hlasovania bratislavských mestských poslancov, no nezmenil svoj postoj k možnosti rokovania o zámene pozemkov.

Spoločnosť IRP Invest chce na Hagarovej ulici postaviť dom s jedným podzemným parkoviskom s 19 stojiskami a s ôsmimi nadzemnými podlažiami. Na prvom poschodí sú navrhnuté kancelárie, obchod, služby a domová vybavenosť a v siedmich nadzemných podlažiach 23 bytov. Pod petíciu proti výstavbe domu sa vlani podpísalo takmer 4000 Bratislavčanov.