Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Račkovu dolinu spestria štvormetrové sochy, viažu sa k nim príbehy

Na snímke osadená drevená socha v Račkovej doline 2. septembra 2017. Foto: TASR/Romana Buganová

Turisti sa už dnes môžu odfotografovať so sochou anjela, ktorý dával v dávnych dobách pozor na tatranských obyvateľov a tiež s pionierkou Vierkou.

Pribylina 2. septembra (TASR) - V Račkovej doline neďaleko obce Pribylina spojili hotelieri a dobrovoľníci svoje sily a vytvorili zaujímavú koncepciu turistickej atrakcie a umenia. S cieľom spropagovať dolinu na rôznych miestach v nej postupne osadia šesť štvormetrových drevených sôch, prvé dve už stoja na svojom mieste.

"Projekt s názvom Drevuliaci realizujeme bez eurofondov či agentúr na podporu cestovného ruchu. Séria sôch má svoj príbeh a viaže sa k súčasnosti, minulosti či k legendám Račkovej doliny a Liptova," povedala pre TASR riaditeľka Komunitnej nadácie Liptov Jana Mrlianová. Umelecký projekt zastrešuje Michal Hanula a študenti Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku.

Šesť sôch skopíruje dráhu Račkovej doliny. Plánom je ale zokruhovať a dotvoriť priestor ďalšími štyrmi sochami, ktoré umiestnia na turistickom chodníku a niektoré dokonca skryjú v lese. "V budúcnosti chceme vytvoriť približne desaťkilometrový okruh, ktorý bude prístupný sčasti autom, ako celok pre peších, bicyklistov a bežkárov. V súčasnom období však máme financie na prvých šesť sôch," skonštatovala.

Turisti sa už dnes môžu odfotografovať so sochou anjela, ktorý dával v dávnych dobách pozor na tatranských obyvateľov a tiež s pionierkou Vierkou. Postupne k prvým dvom vyrobeným sochám pribudne aj oddychujúci hubár, lenivý hubár či žaba na prameni. Motív šiestej sochy ešte nie je v súčasnosti jasný.