Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rada ZMOS rokovala o platoch v školstve i o novelách daňových zákonov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/Roman Hanc

Podľa slov hovorcu ZMOS-u Michala Kaliňáka sa zaoberala aj témou budúcich centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.

Bratislava/Štrbské Pleso 28. júna (TASR) – Témy školstva, zdravotníctva a financií dominovali na 12. rokovaní Rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré sa uskutočnilo na Štrbskom Plese (27. - 28.6.).

Členovia rady sa venovali téme zvyšovania tarifných platov pedagogických, odborných zamestnancov v regionálnom školstve. "ZMOS trvá na svojom pôvodnom stanovisku, aby sa otázka zvyšovania platov riešila spolu s otázkou zmeny kompetencií v oblasti regionálneho školstva," informoval hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Potvrdil pripravenosť združenia zúčastniť sa ďalších diskusií o tejto problematike, zároveň však upozornil, že po poslednom stretnutí s ministrom školstva v apríli tohto roka sa napriek prísľubu školského rezortu doteraz ďalšie stretnutie neuskutočnilo.

Témou rokovania Rady ZMOS-u bola aj otázka noviel daňových zákonov. Členovia rady poukázali na výhrady k niektorým ustanoveniam legislatívnych úprav. "Postoj a výhrady ZMOS budeme tlmočiť na stretnutí s ministerstvom financií a predkladateľmi návrhov noviel,“ uviedol Kaliňák.

Rada sa zaoberala podľa jeho slov aj témou budúcich centier integrovanej zdravotnej starostlivosti. "V tejto otázke skonštatovala dôležitosť aktívneho prístupu miest a obcí pri komunikácii s príslušnými oddeleniami úradov samosprávnych krajov," ozrejmil hovorca ZMOS.

Súčasťou rokovania rady bolo aj vystúpenie viceprezidenta Policajného zboru SR Ľubomíra Ábela k súčinnosti polície so samosprávou v prevencii a boji proti kriminalite a porušovateľom verejného poriadku. Na rokovaní uviedli tiež projekty UNESCO – Týždeň celoživotného vzdelávania a Učiace sa mestá. Zaoberali sa aj výsledkami hospodárenia miest a obcí za rok 2016 a aktuálnymi otázkami financovania, diskutovali tiež o možnostiach zvýšenia predvídateľnosti rozpočtového hospodárenia.