Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Radnica v Humennom presadzuje zmeny v energetickej spoločnosti

Na ilustračnej snímke Námestie slobody v Humennom Foto: TASR/Tomáš Doboš

Mesto prišlo na posledné rokovanie valného zhromaždenia s niekoľkými návrhmi.

Humenné 25. februára (TASR) - Na valnom zhromaždení (VZ) Humenskej energetickej spoločnosti (HES) odmietol jej väčšinový vlastník návrhy mesta Humenné na zabezpečenie transparentného priebehu zhromaždenia. Tvrdí to radnica, ktorá presadzuje efektívnejšie fungovanie HES. Táto spoločnosť je distribútorom tepla v Humennom. Jej 33-percentným vlastníkom je mesto, ďalších 67 percent vlastní výrobca tepla, a. s. Chemes.

Mesto Humenné prišlo na posledné rokovanie VZ s niekoľkými návrhmi. „V záujme transparentnosti sme hneď na začiatku požiadali o nahrávanie celého priebehu rokovania a osvedčenia všetkých právnych úkonov nezávislým notárom. Obe naše požiadavky boli väčšinovým vlastníkom zmietnuté zo stola,“ uviedla primátorka Humenného Jana Vaľová, ktorá následne opustila valné zhromaždenie. Pokračovanie rokovania za účasti mesta podľa nej stratilo zmysel.

Nezhody mesta a HES sprevádzajú súdne spory. „Ak vás žaluje spoločník, ak vás napadá spoločník, tak tá dôvera už je naštrbená,“ dôvodila Vaľová potrebu asistencie notára. Spoločnosť HES vo svojom stanovisku uviedla, že na valných zhromaždeniach je notár prítomný len vtedy, keď sa menia stanovy alebo iný pre spoločnosť zaväzujúci akt. „Ten na programe nebol, preto tam nebol ani notár.“

Mesto ako menšinový vlastník energetickej spoločnosti nie je spokojné s jej fungovaním. „Keď sú dvaja spoločníci a chcú byť minimálne vyrovnaní, tak by mali mať rovnaký podiel, respektíve by malo byť aspoň to, aby sa na valnom zhromaždení rozhodovalo o cene tepla tak, aby obidve strany súhlasili,“ uviedla Vaľová počas dnešnej tlačovej konferencie v Humennom. Dodala, že zámerom je do budúcna správa tepelných rozvodov vo vlastnej réžii mesta. Radnica sa chce v tejto súvislosti uchádzať o eurofondy na rekonštrukciu teplovodov.

Zmluvný vzťah mesta a energetickej spoločnosti vznikol ešte v roku 2005. „Táto zmluva je pre mesto nevýhodná, neurčuje jasné pravidlá investícií a je nevyvážená,“ uviedla radnica.

„Správanie sa primátorky mesta Humenné J. Vaľovej v utorok 16. februára 2016 na valnom zhromaždení spoločnosti HES, s. r. o., malo jediný cieľ, vyvolať škandál a využiť inscenovaný spor na vlastnú predvolebnú kampaň,“ uviedla vo svojom stanovisku spoločnosť HES, ktorá tvrdí, že sa za posledné dva roky na jej VZ nezúčastnil nikto zo zástupcov radnice aj napriek pozvánke adresovanej mestu. Vznesenú kritiku označila energetická spoločnosť za polopravdy a klamstvá s cieľom šíriť negatívny obraz o spoločnostiach HES a Chemes.